1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kyyjärvi on asenneilmapiiriltään poikkeuksellinen kunta" – turvapaikanhakijat saavat jäädä

Kyyjärven vastaanottokeskus jatkaa Saarijärven vastaanottokeskuksen sivupisteenä. Kyyjärvellä asuu runsaat 50 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoita Kyyjärvellä. Kuva: Sanna Savela / Yle

Maahanmuuttovirasto on peruuttanut päätöksestään sulkea Kyyjärven vastaanottokeskus marraskuun lopussa.

Kyyjärven kunta SPR ja Maahanmuuttovirasto ovat neuvotelleet kompromissin, jonka mukaan turvapaikanhakijat jatkavat asumista Kyyjärvellä, vaikka itse vastaanottokeskus lakkautetaan. Kyyjärven turvapaikanhakijat siirtyvät kuitenkin Saarijärven vastaanottokeskuksen asiakkaiksi.

Maahanmuuttoviraston mukaan sen päätökseen vaikutti erityisesti kuntalaisten toiminta. "Paikallisten aktiivisen vapaaehtoistyön ja yritysten tarjoamien työllistymismahdollisuuksien ansiosta moni turvapaikanhakija oli jo alkanut kotiutua Kyyjärvelle ja heistä oli tullut keskeinen osa pienen kunnan arkea", Maahanmuuttovirastosta todetaan.

– Kyyjärvi on asenneilmapiiriltään poikkeuksellinen kunta, joka on nähnyt turvapaikanhakijat voimavarana. Tämän takia päätimme tulla vastaan samantapaisella ratkaisulla, jota käytimme pienemmässä mittakaavassa Lappajärven vastaanottokeskuksen lakkauttamisen yhteydessä alkusyksystä,sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen.

Kyyjärven vastaanottokeskuksen lakkauttamista ei kuitenkaan peruta, eikä kuntaan ohjata uusia turvapaikanhakijoita. Kyyjärvelle jää noin 50 turvapaikanhakijaa, joilla on vahva side kuntaan, mutta heidän turvapaikkahakemuksensa on Maahanmuuttoviraston arvion mukaan käsitelty viimeistään kesäkuun 2017 lopussa.

Mahdollisen myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen turvapaikanhakijat voivat valita asuinpaikkansa vapaasti.

– Olen tyytyväinen siihen, että Maahanmuuttovirasto huomioi kyyjärvisten tahdon. Kunnanvaltuusto on päättänyt jo aiemmin tarjota 20 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Oma näkemykseni on, että niitä voidaan tarvittaessa lisätä, sanoo Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Mahdollisesta kielteisestä turvapaikkapäätösestä voi valittaa oikeuteen. Lopullisen kielteisen päätöksen saaneiden täytyy poistua Suomesta.