Hyppää sisältöön

Metsästäjät ja koira pelastettiin mereltä – vene upposi ja luoto katosi jalkojen alta

Hailuodon merialueella olevien miesten metsästysreissu oli päättyä ikävästi, kun vesi nousi voimakkaasti ja leiripaikkana ollut luoto kutistui lähes olemattomiin.

Myrsky nosti vedenpintaa, ja meri vei miesten tarvikkeita ja upotti veneen. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Myrskyisä sää aiheutti vaaratilanteen Hailuodon merialueella torstain ja perjantain välisenä yönä.

Kolme vesilintumetsällä ollutta miestä jäi pulaan luodolla Ulkolaidanmatalalla Hailuodon koillispuolella. Miehet olivat jääneet yöpymään luodolle tarkoituksenaan jatkaa linnustusta aamuvarhaisella. Miesten nukkuessa heidän veneensä oli uponnut meriveden voimakkaan nousun seurauksena. Luoto oli kutistunut lähes olemattomiin, ja meri oli vienyt mukanaan osan miesten varusteista.

Miehet hälyttivät apua kuivana säilyneellä puhelimella, ja Virpiniemen merivartioston venepartio ja pelastusalaitoksen veneyksikkö pelastivat miehet ja seurueen koiran.

Pelastaminen oli sääsolosuhteiden takia haasteellista. Pimeys, rankkasade ja puuskissa yli 25 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli sekä kova aallokko haittasivat pelastustöitä. Miesten kunto tarkastettiin ambulanssissa ja he olivat lievästi kylmettyneitä.

Miesten pelko luodon hautautumisesta kokonaan meren alle ei ollut turha. Pelastettaessa luotoa oli näkyvissä vain muutaman jalansijan verran ja aallot löivät jatkuvasti yli kastellen miehiä. Pelastettujen miesten onni oli kuivana pidetty puhelin. Ilman sitä miehet olisivat todennäköisesti menehtyneet, merivartiostosta kerrotaan.

Merivartiosto painottaa merellä liikkujien varautumista yllättäviin tilanteisiin. Varusteet on oltava sään ja vuodenajan mukaiset. Kelluntavälineet on pidettävä aina vähintään käden ulottuvilla. Sääennusteita täytyy aina seurata ja niiden mukaan muuttaa suunnitelmia. Syysmyrskyt ovat ankaria, pimeä tulee nopeasti ja merivesi on kylmää.

.
.