Turun ja Kaarinan kirkkovaltuusto ei halua suurempia seurakuntia

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto ei pyri suomenkielisten seurakuntien vähentämiseen yhdeksästä viiteen. Valtuusto päätti torstaina lausunnosta Turun Arkkihiippakunnan tuomiokapitulille.

seurakunnat
Tumma risti turkoosia taustaa vasten, vieressä tuikkukynttilälyhtyjä.
Henrikinseurakunta kiistää kirkkoherran vaaliin liittyneen syrjintäepäilyn. Arkistokuva.Yle

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän rakenneuudistus on ollut työn alla jo pitkään. Torstaina yhtymän kirkkovaltuusto käsitteli seurakuntarakenteeseen liittyvää lausuntoa, joka annetaan tuomiokapitulille.

Valtuusto poisti lausunnosta pyrkimyksen suurempiin yksiköihin ja maininnan seurakuntien yhdistymisestä. Muutosesitys voitti äänin 27–18.

Kirkkoneuvoston mielestä suuremmat seurakuntayksiköt olisivat perusteltuja muun muassa työvoiman tehokkaamman käytön takia. Neuvosto on esittänyt, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä koostuisi jatkossa vain viidestä suomenkielistä seurakunnasta. Tällä hetkellä seurakuntia on yhdeksän.

Eriäviä näkemyksiä

Yhdistymisestä ei vallitse yksimielisyyttä. Martinseurakunta, Piikkiön seurakunta ja Paattisten seurakunta vastustavat kirkkoneuvoston linjaamaa 5+1-mallia. Mallissa Tuomiokirkkoseurakunta säilyisi omanaan, kun taas Mikael ja Martti, Henrik ja Katariina, Maaria ja Paattinen sekä Kaarina ja Piikkiö yhdistyisivät. Åbo svenska församling pysyisi ennallaan.

Kirkkovaltuusto esitti torstaina, että tuomiokapituli asettaisi seurakuntien tulevaa kehittymistä konkreettisella tasolla suunnittelevan ja valmistelevan selvitysmiehen.

Lähteet: Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedote