Lapissa amfetamiini liittyy yhä useammin nuorten naisten juhlintaan

Poliisi pyrkii ohjaamaan ensikertalaiset hoitoon ja vanhemmat ottavat yhä useammin poliisiin yhteyttä huomatessaan tyttärensä ajautuneen huumepiireihin.

huumeet
Pikki ja pillereitä.
Yle

Nuorten naisten huumeiden viihdekäyttö on lisääntynyt Lapissa. Poliisin mukaan parikymppiset naiset ovat alkaneet juhliessaan käyttää alkoholin sijasta amfetamiinia.

Lapin poliisilaitoksen huumerikosyksikön rikoskomisario Olli Murtolan mukaan parin viime vuoden aikana pintaan nousseeseen ilmiöön vaikuttaa muun muassa huumeiden helppo saatavuus.

– Huumeita on tällä hetkellä aika hyvin tarjolla koko maakunnassa. Aina löytyy sitä, mitä itse kukin haluaa. Aina on joku tuttu, jolla on kontaktit ja kokemus, miten homma menee, Murtola kuvaa.

Myös kaveripiirillä ja asenteiden muuttumisella on oma vaikutuksensa ilmiöön.

– Tyhmyys tahtoo aina joukossa tiivistyä. Kynnys kokeiluun on viime vuosina madaltunut. Uskoisin, että amfetamiinin vaikutukset ovat sellaisia, että käyttöä voidaan jatkaa sen ensimmäisen kokeilun jälkeen.

Poliisi ohjaa hoitoon

Poliisi pyrkii erityisesti satsaamaan henkilöihin, jotka ovat ensimmäisiä kertoja tekemisissä huumausaineiden kanssa.

– Henkilöt, jotka tulevat ensimmäistä, toista tai jopa kolmatta kertaa huumausaine-epäilyn takia poliisin pakeille, pyritään ohjaamaan hoito-prosessiin eli hoitoonohjaus annetaan aina poliisin toimesta, kun esitutkintaa ryhdytään tekemään.

– On selvää, että se ei ole välttämättä sellainen elementti, joka vaikuttaisi sillä tavalla kuin kaveriporukan paine. Kyllä tästä huolissaan saa olla. Aika näyttä,ä mihin tämän seuraavan parin vuoden aikana kääntyy, Murtola toteaa.

Vanhemmat ovat valveutuneita

Murtolan mukaan vanhemmat ottavat yhä useammin poliisiin yhteyttä, että heidän tyttärensä on ajautumassa huumepiireihin tai aloittanut huumausaineiden käytön.

– He pyytävät toimintaohjeita tai lapsi jopa tuodaan poliisin puheille ja lähdetään viemään asiaa eteenpäin.

Murtolan mukaan vanhempien huomion kiinnittävät esimerkiksi kaveripiirin yhtäkkinen muutos, rahanmeno ja tietyt "tyypit", jotka alkavat pyöriä ihan kotiolosuhteissakin.

– Kyllä se herättää vanhemmat ja toki myös käytösperusteinen toiminta vaikuttaa siihen, että viranomaisiin lähdetään ottamaan yhteyttä, Murtola sanoo.