1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotimaa

Jari Aarniolle kolmen vuoden ehdoton vankeustuomio – tuomio koveni hovioikeudessa

Hovioikeus pitää Helsingin huumepoliisin entisen päällikön rikoksia hyvin vahingollisina, poikkeuksellisen vakavina ja erityisen suunnitelmallisina.

Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa maaliskuussa 2016. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion Trevoc-yhtiön seurantalaitteisiin liittyvässä jutussa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Hovioikeus hyväksyi kaikki syyttäjän rangaistusvaatimukset ja korotti rangaistusta tuntuvasti. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden päätöksestä poiketen, että törkeän virka-aseman väärinkäyttämiseen lisäksi Aarnio syyllistyi myös muihin törkeisiin rikoksiin.

Hovioikeus pitää Helsingin huumepoliisin entisen päällikön rikoksia hyvin vahingollisina ja poikkeuksellisen vakavina. Teko on kokonaisuutena kestänyt pitkään, ollut erityisen suunnitelmallinen ja sillä on tavoiteltu huomattavaa hyötyä.

Seurantalaitteet eivät soveltuneet poliisille

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Aarnio oli esteellinen valmistellessaan Helsingin poliisilaitoksella rikosylikomisarion virassa laitehankintoja seurantalaiteyhtiö Trevocilta. Aarniolla oli oma tai ainakin hänen edustamansa tahon taloudellinen etu Trevocissa ja siihen liittyneessä Instia-Group-yhtiössä. Kaksoisroolin vuoksi Aarnio syyllistyi törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että Aarnio ja Trevocin vastuuhenkilöt erehdyttivät Helsingin poliisilaitosta ja Suojelupoliisia hankkimaan seurantalaitteita Trevocilta. Laitteet olivat toimivia, mutta ne eivät soveltuneet poliisin salaiseen tiedonhankintaan, koska Trevocin omistusjärjestelyt olivat salaisia ja järjestelyissä oli mukana rikollisjärjestönä pidetyn United Brotherhood -järjestön jäsen.

Hovioikeuden mukaan Aarnio ja Trevocin johdossa olleet henkilöt peittivät omistusjärjestelyt tahallaan, sillä poliisin laitehankinnoissa korostuu ehdoton luottamuksellisuus. Mikäli omistusjärjestelyt olisivat olleet tiedossa, laitteita ei olisi hankittu Trevocilta. Hankinnoista aiheutui Helsingin poliisilaitokselle ja Suojelupoliisille huomattavat taloudelliset vahingot, ja Aarnio sekä Trevocin johtohahmot syyllistyivät törkeään petokseen.

Trevocin johto lahjoi Aarniota

Hovioikeus katsoi Trevocin johdon antaneen Aarniolle tai hänen edustamalleen muulle taholle yhtiön osakkeiden omistukseen liittyneen taloudellisen edun. Etu oli määrältään huomattava ja sillä pyrittiin tai se oli ainakin omiaan vaikuttamaan Aarnion toimintaan rikosylikomisarion virassa Helsingin poliisilaitoksella.

Trevocin toimitusjohtaja tuomittiin avunannosta törkeään virkarikokseen, törkeästä petoksesta ja törkeään lahjuksen antamiseen kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Toinen vastuuhenkilö tuomittiin samojen rikosnimikkeiden perusteilla yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen.

Aarnio ja Trevocin vastuuhenkilöt velvoitettiin maksamaan vahingonkorvauksia Helsingin poliisilaitokselle noin 46 000 euroa ja Suojelupoliisille liki 72 000 euroa. Tuomitut määrättiin liiketoimintakieltoon neljäksi vuodeksi.

Aarnio ei kommentoi

Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan ulkomailla matkoilla oleva Aarnio ei aio itse kommentoida tänään hovioikeuden ratkaisua. Riitta Leppiniemi kommentoi hovioikeuden päätöstä Aarnion puolesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion toissa kesänä vuoden ja kahdeksan kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Trevocin toimitusjohtaja sai viiden ja toinen omistaja neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen valittivat Aarnio, Trevocin vastuuhenkilöt ja syyttäjä.

Käräjäoikeus katsoi toissa kesänä antamassaan tuomiossa, että Jari Aarnio oli ollut Trevoc-yhtiössä omistajan kaltainen henkilö ja samaan aikaan hän oli ollut valmistelemassa seurantalaitteiden hankintaa Helsingin poliisilaitoksella.

Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion törkeän virka-aseman väärinkäyttämisen lisäksi lahjusrikoksesta, koska hänen katsottiin saaneen lahjuksena Trevoc-yhtiöstä käyttöönsä pakettiauton ja kaksi tablet-tietokonetta. Aarnion katsottiin myös syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen, koska hän oli salannut oikeuden mukaan toimintansa Trevoc-yhtiössä.

Jari Aarnion rikosvyyhti on jaettu kahteen oikeudenkäyntiin. Niistä Trevoc-juttu on edennyt nopeammin. Huumeisiin liittyvässä laajemmassa jutussa Aarniolle vaaditaan 11 vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Huumejutun tuomio annetaan Helsingin käräjäoikeudesta marraskuun alussa. Aarnio on kiistänyt kaikki huumesyytteet.

Juttua on täydennetty kauttaaltaan 30.9. klo 14.40.