Traktoria ei tarvita – pelto kääntyy hevospelillä

Mikko Uusimäki ei tarvitse tilan töihin ökytraktoria. Hänelle riittävät suomenhevosen voimat.

työhevoset
Kuvassa pellon kyntöä auran ja hevosen avulla
Minna Mustonen / Yle

Komea suomenhevosori seisoo pellon laidassa rauhassa ja hiljaa. Se odottaa isännän lupaa lähteä liikkeelle. Kiire ei ole mihinkään, mutta ilmassa väreilee odotus jostakin mukavasta.

Kaupunkilaissilmin katsottuna luvassa on jotakin hiukan eksoottistakin. Ihan kohta pelto kääntyy entisaikojen malliin. Kyntäminen tapahtuu työhevosella ja vedettävällä auralla.

– Isä opetti näitä hevoshommia aikanaan jo silloin ihan klupusena ollessani, muistelee Mikko Uusimäki. Hän on kasvattanut, kouluttanut ja kisannutkin monella työhevosella.

Kuvassa Mikko Uusimäki ja Pekan Muisto
Minna Mustonen / Yle

Pelkästään hevospelillä

Uusimäki tekee hevostensa kanssa peltotöitä sekä metsätöitä.

– Kaikki puut on ajettu mehtästä hevosella. Olenkin aina sanonut, että mehtään ei mennä traktorilla muuta kuin ajovirheestä, nauraa isäntä ja maiskauttaa hevosensa matkaan.

Emäntä ohjastaa ohjaimissa. Auran varressa on isäntä. Aura painuu peltoon ja kääntää muhevan mullan esiin.

– Elä paina liian syvälle! Koetetaan mennä suoraan, huikkaa Anne Touranen hevosta ohjastaessaan.

Kaikki puut on ajettu mehtästä hevosella. Olenkin aina sanonut, että mehtään ei mennä traktorilla muuta kuin ajovirheestä.

Mikko Uusimäki

Isäntä pitää auran kahvoista kiinni ja astelee suurin askelin kylvöuran pohjaa. Ilmassa on utua, tekemisen meininkiä ja hento kaiku jostakin menneestä.

Hevosen pitää oppia seisomaan paikalla

Mikko Uusimäen mukaan jokaisesta hevosesta on työhevoseksi.

– Opeista tärkein on oppia seisomaan paikalla. Tämäkin tässä on malliesimerkki upeasta työhevosesta. Se ei hätäile, eikä hötkyile. Odottaa vain tässä kaikessa rauhassa. Se on ihan kohta innokkaana valmiina ryhtymään töihin, kehaisee isäntä hevostaan.

Mikko Uusimäki on ollut huomaavinaan, että työhevosta arvostetaan nyt eri tavalla kuin ennen.

– Oli aika, jolloin työhevonen oli jo sanana ihan kuin kirosana. Mutta nyt on jälleen ruvettu tätä hommaa arvostamaan. Erityisesti nuoret arvostavat työhevosta ja työn tekemistä hevosen kanssa. Se eritoten lämmittää mieltä, toteaa isäntä.