1. yle.fi
  2. Uutiset

Bioetanolitehtaan siimat solmussa – valtion energiatuelle haetaan kuitenkin jatkoaikaa

Hankkeessa on jouduttu palaamaan lähtöruutuun UPM:n Myllykosken entisen paperitehtaan laitekauppojen mennessä sivu suun. Esimerkiksi neuvottelut rahoittajien kanssa on aloitettava alusta.

Kouvola
YLE / Raine Martikainen

Suomen Bioetanoli Oy on hakenut jälleen jatkoaikaa valtion myöntämälle energiatuelle. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Myllykoskelle kaavaillulle bioetanolitehtaalle 30 miljoonan euron tuen jo vuonna 2014. Valtion rahoitukselle haettiin kertaalleen jatkoaikaa jo vuosi sitten. Nyt takaraja on syyskuun lopussa.

Hanke ei ole edennyt suotuisasti. Viimeisin takaisku oli UPM:n päätös myydä Myllykosken entisen tehtaan laitteet, kuten höyrykattilan, turbiinin sekä generaattorin Saksaan.

Päätös energiatuen jatkosta selvinnee noin parissa kuukaudessa. Ministeriö tulee pyytämään bioetanoliyhtiöltä selvityksiä hankkeen tilasta ja edellytyksistä toteutua.

– Ensimmäisen jatkoajan saa yleensä helpommin. Toisella kerralla selvitämme tarkemmin, onko hankkeella edelleen edellytyksiä ja mitä on tapahtumassa lähitulevaisuudessa, ylitarkastaja Pekka Grönlund ministeriöistä sanoo.

Kolmekymmenen miljoonan euron suuruisia energiatukipäätöksiä ei tehdä edes joka vuosi. Summa on poikkeuksellisen suuri varaus valtion budjetissa. Grönlund kiittelee, että Suomen Bioetanoli on pitänyt ministeriön hyvin ajan tasalla.

– Heppoisin perustein emme jätä jatkoaikaa myöntämättä, mutta valtio ei voi sitoutua olemaan piikki auki loputtomiin, Grönlund sanoo.

Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen jaksaa vielä uskoa hankkeeseen, vaikka myöntääkin, että siimat ovat pahasti solmussa. Polttoainelaitoksen taustalle oli jo saatu neuvoteltua useampi rahoittaja. Rahoituspaketti kuitenkin levisi entisen tehtaan laitekauppojen mennessä sivu suun.

– Homma oli jo ihan hyvässä mallissa. Nyt ollaan sitten taas lähtöruudussa, Laukkanen sanoo.

UPM:n sopimus kaupoista Blue Energy Europen kanssa on ehdollinen ja sen odotetaan toteutuvan ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Laukkanen toivoo, että kaupat vielä peruuntuisivat.

Lue seuraavaksi