Hollannin lapsiasiainvaltuutettu: Jouluperinteen Musta Pekka on rasismia ja rikkoo YK-sopimusta

Mustasta, käkkärätukkaisesta ja paksuhuulisesta hahmosta on syntynyt viime vuosina kiista aina joulun lähestyessä.

Ulkomaat
Lähikuva miehestä, jonka kasvoja maaltaan siveltimellä mustiksi.
Zwarte Piet on ollut tapana maalata pikimustaksiJerry Lampen / EPA

Hollannin lapsiasiavaltuutettu on tuominnut maansa jouluperinteeseen kuuluvan Zwarte Pietin eli Mustan Pekan YK:n lastenoikeuksien sopimuksen vastaisena. Zwarte Piet voi aiheuttaa kiusaamista ja syrjintää, Margrite Kalverboer perustelee.

Piet on joulupukin apulainen, jonka kasvot on ollut tapana värjätä pikimustiksi. Piet on jo vuosia herättänyt Hollannissa joulun alla kiihkeän keskustelun siitä, onko hahmo rasistinen.

Kalverboer kehottaa muuttamaan Pietin ulkonäköä niin, etteivät mustaihoiset lapset joudu kärsimään hahmosta, joka Kalverboerin mukaan on irvikuva ja ruokkii syrjintää.

– Monet mustat lapset joutuvat kärsimään syrjinnästä jokapäiväisessä elämässään, ja jouluna tilanne vain pahenee. Kaikilla lapsilla kuuluu olla joulun juhlissa hauskaa, Kalverboer sanoo.

Lapset valmiita muutokseen

Kalverboer haastatteli päätöstään varten 10–16-vuotiaita lapsia useista kansanryhmistä. Ihonväristä riippumatta kaikki olivat sitä mieltä, että Mustan Pekan ulkonäköä pitää muuttaa, jos se jostakusta tuntuu pahalta ja syrjivältä, Kalverboer kertoo NL Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Hänen mukaansa lapset olivat myös sitä mieltä, että aikuiset ovat ikävästi omineet keskustelun Pietistä.

Orjan irvikuva vai savupiipussa nokeutunut?

Vanhan tavan mukaan joulupukin seurassa Hollantiin purjehtii joulukuun 5. päivänä eli Pyhän Nikolauksen päivän aattona kokonainen Pietien orkesteri.

Jouluostoksia tekeviä viihdyttävätkin usein soittajajoukot, jotka ovat mustanneet kasvonsa, pukeutuneet räikeänkirjaviin vaatteisiin ja turbaaniin. Korvissaan heillä on usein isot renkaat.

Mielenosoittajia kyltteineen. Suurimmassa on Swarte Pietin kasvokuva, jonka yli on vedetty viiva.
Rasismin vastustajat tuomitsivat Zwarte Pietin hahmon mielenosoituksessa Meppelissa viime marraskuussa. Remiko de Waal / EPA

Turisteja näky usein hämmentää, mutta monien hollantilaisten mielestä Piet on harmitonta lasten leikkiä. Mustuuskin johtuu vain siitä, että Piet tulee tupaan savupiipusta, tavan puolustajat perustelevat.

Rasismin kitkemiseen tarkoitettu YK-komitea oli viimevuotisessa lausunnossaan toista mieltä. Sen mukaan hahmo esitetään usein tavalla, joka heijastelee stereotypioita ja muistuttaa monille mieleen orjuuden ajat.

Tilalla jo Juusto-Pekka

Hollannin ala-asteilla reagoitiin jo viime vuonna. Piet ei kouluissa ole enää musta ja käkkärätukkainen, eikä hänellä ole kultaisia korvarenkaita ja paksuja huulia.

Kalverboer ei lausunnossaan täsmentänyt, millä tavoin Pietin ulkonäköä pitäisi muuttaa. Toissa vuoden erityisen kiivaan kiistan jälkeen syntyi jo sellaisia vaihtoehtoja kuin goudajuuston keltainen Juusto-Pekka ja valkokasvoinen Klovni-Pekka.

Lähteet: AFP, Yle