Oletko aina syönyt väärin töissä? Tutkija suosittelee hitautta

Sopiva kesto ruokatauolle on puoli tuntia tai enemmän. Jos syö hyvin nopeasti, lihoo helposti.

terveys
Uutisvideot: Oletko aina syönyt väärin töissä? Tutkija suosittelee hitautta
Uutisvideot: Oletko aina syönyt väärin töissä? Tutkija suosittelee hitautta

Tuleeko hotkittua ruokatauolla töissä? Se on virhe! Työterveyslaitoksella työskentelevän ravintoterapeutin Jaana Laitisen mukaan ruokailussa kannattaisi ottaa huomioon seuraavat asiat.

  1. Syö hitaasti. Sopiva kesto ruokatauolle on puoli tuntia tai enemmän.
  2. Aivot reagoivat mahan täyttymiseen vasta 20 minuutin kuluttua ruokailun aloittamisesta. Jos syö nopeasti, ehtii syödä määrällisesti paljon ennen kuin tuntee kylläisyyttä, mikä on epäterveellistä, jos ruoka on hyvin rasvaista tai energiapitoista.
  3. Jokaiselle ihmiselle tulee iltapäivällä väsymyksen tunnetta kehon luonnollisen vuorokausirytmin takia. Jos on syönyt lounaalla hirveät määrät ruokaa, väsyy paljon enemmän kuin jos syö kohtuudella.
  4. Kylläisyyden tunne on makukohtaista. Kyse on samasta ilmiöstä, josta puhutaan “jälkiruokavatsana”. Jos syö ensin lasagnea ja tulee kylläiseksi, voi perään syödä vielä jäätelöä tai vaikka salaattia, koska se “nollaa” kylläisyyden tunteen. Kannattaa syödä vain yhtä lajia herkkuja kerrallaan, että määrä pysyy kohtuullisena.
  5. Jos syö nopeasti ja säännöllisesti isoja annoksia rasvaista ruokaa, saa helposti ylimääräisiä kaloreita eli lihoo helpommin kuin jos syö hitaasti omaa nälän tunnettaan kuunnellen.
  6. Jaana Laitinen sanoo, että hitaan ruokatauon aikana ehtii jutella työkavereiden kanssa paremmin. Se edistää työhyvinvointia.
  7. Jos kaikesta huolimatta haluaa syödä nopeasti, kannattaa syödä etupäässä kevyttä ruokaa eli paljon kasviksia.