1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lohen kalastus

Ilmari Tapiola: "Olen kauhistunut" - Tenon sopimus allekirjoitetaan

Valtion menettelytavat eivät ole ollenkaan hyväksyttäviä, sanoo Ilmari Tapiola. Hallitus päätti eilen kysyä presidentti Sauli Niinistöltä lupaa sopimuksen allekirjoittamisen siirtämisestä maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kuva: Kevin Francett

Eilen iltapäivällä tuli tieto, että jos presidentti Sauli Niinistö antaa maa- ja metsätalousministeriölle luvan allekirjoittaa Tenon sopimus, sopimus allekirjoitettaisiin tänään. Oikeus allekirjoittaa Suomen ja Norjan välinen sopimus menisi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäälikkö Jaana Husu-Kalliolle. Jos sopimus allekirjoitetaan, menisi se samalla lausuntokierrokselle sopimuksen toteuttamista varten.

Utsjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilmari Tapiola on hyvin pettynyt valtion menettelytapoihin. Hänen mukaan sopimuksen neuvotteluissa on ollut muitakin outoja tapahtumia.

– Valtioneuvosto nimesi neuvottelukunnan neuvottelemaan Norjan puolen neuvottelukunnan kanssa, niin kuitenkaan paikalliset eivät päässeet osallistumaan kokouksiin, joissa neuvoteltiin sopimuksesta, esimerkiksi virkamiehet pitivät kokouksia keskenään ja paikalliset häädettiin pois.

– Tämä ei ole ollut mitenkään hyväksyttävää, tässä ei ole ollut kyllä hyvää hallintotapaa. Uskon, että ainoa turva tässä on nyt perustuslakivaliokunta, että jos he katsoisivat että ei ole hyväksyttävää viedä saamelaisten oikeuksia, mitkä ovat sidoksissa maakirjoihin, sanoo Tapiola.

Paperit poliisille valmiita

Utsjoen kunta ja neljä kalastuskuntaa päättivät alkuviikosta valittaa poliisille Tenon sopimuksesta. Ilmari Tapiola kertoo, että valituspaperit poliisille ovat jo valmiit.

– Tämä sopimus on selvää rasismia. Se ei mene mitenkään tasapuolisesti, että mökkiläiset saavat kaikki oikeudet.

Maa- ja metsätalousministeriön oli tarkoitus tavata kalastuskuntia sekä Saamelaiskäräjät ensi viikolla, mutta hallitus laittoi sopimuksen allekirjoitukseen tänään. Utsjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja on kauhistunut.

– Olen kauhistunut, että miten Suomi voi tehdä näin, allekirjoittaa sopimus mikä vie saamelaisten oikeudet, ihmettelee Ilmari Tapiola.