Joutsenon surmaajalle elinkautinen tuomio

Nuoren tytön lokakuussa 2015 surmannut mies on tuomittu alentuneesti syyntakeisesti tehdystä murhasta, törkeästä raiskauksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

oikeudenmukaisuus
Hautakynttilöitä nuorisotalon kulmalla.
Hautakynttilöitä nuorisotalo Rientolan edustalla Joutsenossa lokakuussa 2016Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut joutsenolaisen 20-vuotiaan miehen kolmea vuotta nuoremman tytön murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli murhan lisäksi törkeästä raiskauksesta ja hautarauhan rikkomisesta. Samassa yhteydessä käsiteltiin myös erillistä tapausta, josta mies sai tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nuorisotalon pihalla oleva maakellari
Surmattu löytyi nuorisotalo Rientolan pihapiirissä sijaitsevasta maakellarista. Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja julma. Uhri oli vahvasta päihtymyksestä ja väkivallasta johtuen kykenemätön puolustamaan itseään. Syytetylle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli alentuneesti syyntakeinen, mutta ymmärsi tekojensa luonteen. Jutun tuomio ja oikeudenkäyntiasiakirjat ovat salaisia 60 vuoden ajan, mutta käräjäoikeus antoi tuomiosta erillisen julkisen yhteenvedon.

Joutsenolainen 16-vuotias tyttö löydettiin surmattuna paikallisen nuorisotalon Rientolan pihalla olevasta maakellarista 30. lokakuuta 2015.

Poliisi otti nopeasti kiinni omien tutkimustensa ja vihjeiden avulla nuoren joutsenolaisen miehen, joka myöhemmin kuulusteluissa myönsi aiheuttaneensa tytön kuoleman.

Mies saattoi tyttöä kotibileistä

Mies ja tyttö olivat olleet aiemmin illalla kotibileissä, joista he olivat lähteneet yhdessä pois. Mies saattoi tyttöä kotiin, kun matkalla tapahtui jotain, mikä laukaisi raa'an tekojen sarjan.

Syytetty oikeudessa
Joutsenolainen 19-vuotias mies Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa marraskuussa 2015.Kare Lehtonen/Yle

Jossain vaiheessa kotimatkaa mies raiskasi tytön. Teot eivät vielä päättyneet tähän, vaan tuomittu hakkasi, kuristi ja potki tyttöä, joka menehtyi lopulta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus korosti, että teko oli kohdistunut vaaraa aavistamattomaan ja puolustuskyvyttömään alaikäiseen uhriin, joka ei omalla käytöksellään antanut aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen. Mies piilotti surmatun maakellariin, josta hänet myöhemmin löydettiin.

Poliisi kuuli tapahtumaillan kulusta kaikkiaan toistakymmentä nuorta, joiden kanssa uhri ja syytetty olivat olleet tekemisissä tai jotka olivat nähneet heidät yhdessä. Esitutkinnassa ei saatu selville teon motiivia, eikä se ole tullut esille oikeudenkäynnin aikanakaan.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Erillisenä tapauksena Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi joutsenolaismiehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikoksen uhri oli ollut tekohetkellä 12-vuotias.

Teko oli tapahtunut jo vuonna 2013, mutta asia tuli poliisin tietoon Joutsenon henrikostutkinnan aikana. Uhrina on tässä tapauksessa eri henkilö kuin surmansa saanut joutsenolaistyttö.