Modernin taiteen jätti avaa taas uuden satelliitin: Bryssel saa oman Pompidou-keskuksensa

Yksi maailman merkittävimmistä modernin taiteen ja nykytaiteen kokoelmista, Pariisin Pompidou-keskus, laajentaa toimintansa Belgiaan. Uusi museo avataan Brysseliin. Pompidou-keskus on jo aiemmin levittäytynyt Pariisista Metziin ja Malagaan.

kulttuuri
Bryssel toteuttaa yhdessä Pompidou-keskuksen kanssa Citroën-rakennukseen uuden museon.
Bryssel toteuttaa yhdessä Pompidou-keskuksen kanssa Citroën-rakennukseen uuden museon.Centre Pompidou

Brysselissä on jo vuosikausia haaveiltu nykytaiteen museosta. Kaupunki osti tarpeettomaksi käyneen autonäyttelyrakennuksen Citroënilta tarkoitusta varten jo puolitoista vuotta sitten.

Museon konseptista on kiistelty ja arvailtu siitä lähtien. Vastaus saatiin eilen torstaina, kun Pompidou-keskuksen ja Brysselin kaupungin edustajat pistivät nimensä papereihin. Tiloihin avataan uusi modernin taiteen ja nykytaiteen keskus. Sitä kuvaillaan lehdistötiedotteessa "kulttuurin napapaikaksi, jonka vaikutukset ovat maailmanlaajuisia".

Brysseliläiseen Citroen taloon on tulossa Pompidou -keskus.
Citrënin entinen autonäyttely on pian museorakennus.Centre Pompidou

Ennen taidekeskuksen perustamispäätöstä Belgiassa käytiin pitkä kulttuuripoliittinen vääntö siitä, saako Bryssel haaveilemaansa museota lainkaan. Liittovaltion viranomaisten mielestä modernin taiteen kokoelmat kuuluisivat tiukasti kuninkaallisen taidemuseon siipien suojiin. Kiistaa oli myös Citroën-talosta. Monet paikalliset taiteilijat haikailivat sinne kulttuuritehdasta.

Brysselissä on laskettu, että nyt perustettava kulttuurikeskus tuo tullessaan jopa miljoona uutta turistia vuosittain. Heidän taskuistaan ropisee rahaa paikallisten yrittäjien taskuihin mahdollisesti jopa viisi miljoonaa euroa.

Pompidou -keskus Pariisissa.
Pompidou -keskus Pariisissa.AOP

Pompidou-keskus on levittäynyt myös muualle

Torstaina allekirjoitettu alustava sopimus käynnistää museon tarkemman konseptisuunnittelun. Kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu julistettaneen vielä tämän vuoden puolella.

Tavoitteena on edetä rivakasti. Museo aiotaan avata viimeistään vuonna 2020, mutta ensimmäinen tilapäinen näyttely on tarkoitus toteuttaa jo 2018.

Alkuvaiheessa Brysselin uudessa museossa esitellään teoksia Pompidou-keskuksen yli 120 000 teoksen kokoelmasta. Jatkossa uuden museon on tarkoitus kartuttaa myös omaa kokoelmaansa.

Pompidou-keskus hallinnoi Euroopan suurinta modernin taiteen ja nykytaiteen kokoelmaa. Kansainvälisesti sen tasolle yltää vain New Yorkin MoMa.

Pariisissa päämajaansa pitävä Ranskan kulttuurinen ylpeys on viime vuosina lähettänyt satelliittinsa jo kahteen paikkaan. Kuusi vuotta sitten ranskalaiseen Metzin kaupunkiin avattiin uusi Pompidou-keskus ja viime vuonna Malagaan perustettiin pop up -Pompidou. Sen on tarkoitus toimia vain viiden vuoden ajan.

El Cubo, Centre Pompidou, Malaga.
Centre Pompidou Malaga sijaitsee El Cubossa, Malagan kaupungin kulttuuritilassa Malagan satamassa.Centre Pompidou.