Hyppää sisältöön

Filippiinien presidentti: Tappaisin mieluusti huumeidenkäyttäjiä niin kuin Hitler juutalaisia

Ihmisoikeusjärjestön edustaja varoittaa, että Filippiinien presidentti voi päätyä oikeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Presidentti Rodrigo Duterte. Kuva: Karl Norman Alonzo / EPA

Filippiinien kovaotteinen presidentti Rodrigo Duterte on jälleen herättänyt pahennusta puheillaan. Duterte palasi tänä aamuna matkaltaan Vietnamista, missä hän oli neuvotellut huumekaupan vastaisista toimista.

Palatessaan kotikaupunkiinsa Davaoon Duterte piti puheen, jossa hän vertasi huumeiden vastaista toimintaansa natsi-Saksan suorittamaan juutalaisten joukkomurhaan.

– Hitler murhasi kolme miljoonaa juutalaista. Huumeiden käyttäjiä on nyt kolme miljoonaa. Olisin iloinen jos voisin tappaa heidät, hän laukoi viitaten huumeidenkäyttäjien arvioituun määrään Filippiineillä.

Uusimmat arviot Filippiinien huumeongelmaisten määrästä on tosin laskettu 1,8 miljoonaan, kertoo paikallinen nettilehti Rappler (siirryt toiseen palveluun).

– Jos Saksassa oli Hitler, Filippiineillä olisi silloin..., Durarte jatkoi puhettaan jättäen lauseen kesken, mutta silminnäkijöiden mukaan osoittaen itseään.

Duterten mukaan Hitlerin uhrit olivat viattomia, mutta hän painotti, että hänen omat kohteensa ovat "kaikki rikollisia".

Keväällä käydyn vaalikampanjan aikana Duterte sanoi ottavansa presidenttinä kovat keinot käyttöön huumerikollisuuden nujertamiseksi. Kun hän nousi kesällä presidentiksi, hän antoi käytännössä luvan ampua kaikki, joita edes epäiltiin huumekauppiaiksi.

Kesän aikana Filippiineillä onkin surmattu yli 3 000 huumekauppiaaksi tai huumeiden käyttäjäksi epäiltyä. Poliisi on ottanut kiinni 700 000 ihmistä huumerikollisuudesta epäiltyä.

Vastalauseiden myrsky

Duterten puheet ovat nostattaneet kovia vastalauseita mm. juutalaisyhteisöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian osaston varapuheenjohtaja Phil Robertson ihmetteli, haluaako Duterte toimia kuten Hitler. Jos Hitler eläisi nyt, hänet passitettaisiin Kansainväliseen rikostuomioistuimeen vastaamaan syytteisiin rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Sama voi odottaa Duterteakin, jos hän jatkaa samalla linjalla, Robertson varoitti.

.
.