Kapinallisia lähellä oleva järjestö: Venäjä tappanut Syyriassa lähes 10 000

Aleppon piiritetyssä saattaa sairaanhoito loppua kokonaan, koska terveydenhoitohenkilöstö on pommitusten maalitaulu.

Ulkomaat
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymim lentotukikohdasta.
Venäläinen pommikone SU-24M lähdössä lentoon Hmeymimin lentotukikohdasta Syyriassa.Venäjän puolustusministeriö / EPA

Venäjän ilmavoimien iskuissa on Syyriassa kuollut vuoden aikana ainakin 9 300 ihmistä, sanoo Syyrian kapinallisia lähellä oleva ihmisoikeusjärjestö The Syrian Observatory for Human Rights.

Kuolonuhreista 2 700 oli Isis-järjestön taistelijoita, 2 800 muista Syyrian hallintoa vastustavista järjestöistä.

Siviilejä Venäjän ilmavoimat on surmannut 3 800 ja vammauttanut yli 20 000.

Järjestön paikalla olevat aktiivit tunnistavat lentokoneiden kansallisuuden niiden tyypin, sijainnin, lentotyylin sekä käytetyn aseistuksen perusteella. Venäläislentäjien uhreja on todennäköisesti enemmänkin, sillä kaikkia hyökkääviä koneita ei kyetä tunnistamaan.

Aleppo pian vailla sairaaloita

Lääkäri ilman rajoja -järjestö (MSF) vetoaa Syyrian hallitukseen ja Venäjään, että ne lopettaisivat "verilöylyn" piiritetyssä Aleppon kaupungissa.

Aleppon itäosa on kokonaan hallituksen joukkojen piirittämä ja aluetta pommitetaan jatkuvasti sekä ilmasta että tykistöllä.

Haavoittuneiden taisteliojoiden ja siviilien tilanne on toivoton, sillä Itä-Aleppossa on vain muutama sairaala ja niissä yhteensä 35 lääkäriä. Sairaalat, samoin kuin avustuskuljetukset ovat myös tuli-iskujen kohteita. Tästä syystä kaupunki ja sen parisataa tuhatta asukasta saattavat pian olla vailla minkäänlaista sairaalahoitoa.

– Meillä on vain kolme leikkaussalia ja pelkästään eilen jouduimme tekemään jopa 20 suurta vatsan alueen leikkausta, kertoo lääkärijärjestön ylläpitämän sairaalan johtaja Abu Waseem.

– Sairaalahenkilöstö tekee jopa 20-tuntisia työpäiviä. He eivät vain voi mennä kotiin ja jättää ihmisiä kuolemaan.

MSF kertoo viimeksi saaneensa avustuksia sairaaloilleen elokuussa. Haavoittuneita tulvii jatkuvasti hoidettavaksi.

– Kaikki tehohoitopaikat ovat täynnä. Potilaiden on odotettava, että edelliset potilaat kuolevat, jotta he pääsevät tehohoitoon, Waseem kuvailee sairaalan järkyttäviä oloja.

MSF vaatii, että pommitukset on lopetettava, apu on päästettävä kaupunkiin ja hoitoa tarvitsevat ihmiset ulos kaupungista.

Lue myös: 7 kysymystä ja vastausta: Aleppon pommitukset ovat Syyrian sodan tähän asti kiivaimpia – miksi sota jatkuu?

Lähteet: Reuters, AFP