1. yle.fi
  2. Uutiset

Taimenen piti opettaa viljelty ahven syömään – Ei soveltunut opettajan rooliin

Ahventa menisi kaupaksi enemmän kuin sitä on tarjolla. Ratkaisuksi tarjotaan ahventen kasvatusta kalanviljelylaitoksessa.

kalatalous
Ahven verkossa.
Ahven on hauen ohella vapaa-ajankalastajien yleisimpiä saaliskaloja.YLE / Arja Lento

Kotimaista ahventa voitaisiin viljellä ruokakalaksi, ehdottaa luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Sen mukaan ahvenen viljely ruokakalaksi voisi tarjota ekologisesti kestävän vaihtoehdon perinteisesti viljeltäville kalalajeille.

Filekokoisen ahvenen saatavuutta ei pystytä takaamaan, sillä sen saanti riippuu vuodenajasta ja olosuhteista. Tutkimuksen mukaan viljellyn ahvenen myyntihinta voisi hyvin markkinoituna kattaa korkeat tuotantokustannukset.

Viljellyn ahvenen ruokinta on kuitenkin hankalaa, sillä villi tai luonnonravintolammikossa kasvatettu ahven on vaikea saada syömään tehotuotannossa käytettyä kuivarehua.

Ahven on sosiaalinen kala ja sen on ajateltu oppivan ruokailukäyttäytymistä lajitovereilta tai jopa toisilta kalalajeilta. Kasvatuskokeilussa huomattiin, että rehuravintoon totutettu, laitoskasvatettu taimen ei soveltunut opettajan rooliin, vaikka niin oli ajateltu.

Sen sijaan luonnollisen kalaravinnon, kuten kuoresilpun tarjoaminen rehun ohessa todettiin tehokkaaksi ruokintatavaksi. Tutkijoiden mukaan kuoresilpun tarjoaminen yli kaksinkertaisti ahventen kasvun verrattuna pelkällä kuivarehulla ruokittuihin ahveniin.

Lue seuraavaksi