Suomalaiskokki lumoaa Hongkongin rikkaat mustallamakkaralla ja mökkitarinoilla

Lohi ja karjalanpaisti ovat luksusherkkuja, mutta haukipullat jäävät hongkongilaisten ruokailijoiden lautasille.

Yle maailmalla: Peking
Jaakko Sorsa puhdistaa kantarelleja.
Keittiöpäällikkö Jaakko Sorsa puhdistaa suomalaisia kantarelleja FINDS-ravintolassa Hongkongissa.Mika Mäkeläinen / Yle

Tarjoilija kantaa pöytään vaniljahyytelöä,joka on kuin pala suomalaista metsää: jälkiruoan mausteena on tervaa, jäkälää, kuusenkerkkäsiirappia ja pehmeitä alkukesän havunneulasia. Annos on koristeltu vielä männynkävyillä.

FINDS-ravintolan lounas on eksoottista jopa varakkaille ja maailmaa nähneille hongkongilaisille.

Makumatkoja tarjoilee ravintolan keittiöpäällikkö Jaakko Sorsa. Hän päätyi Hongkongiin suomalaisten kollegoiden houkuttelemana 12 vuotta sitten. Siitä lähtien Sorsa on pyörittänyt metropolin ainoaa pohjoismaista ravintolaa.

Raaka-aineet ravintolaan haetaan Pohjolasta jos suinkin mahdollista, Sorsa sanoo.

– Suomesta tulee sieniä ja marjoja, Pohjois-Norjasta taas kaikki kalat ja sukeltajien poimimat kampasimpukat. Merisiilejä tilaamme Islannista, Sorsa luettelee.

Olen syönyt mustaamakkaraa. Sen maku on aivan ainutlaatuinen.

Boron Li

Sorsa kertoo viihdyttävänsä ruokailijoita Suomi-tarinoilla. Miten pihlajanmarjat on poimittu oman kotitalon pihalta Helsingistä tai miten kalaa tarttuu mummonmökin laiturilta.

Ruokailijoille tarinat ovat kuin osa pohjoismaista mystiikkaa.

– Paikallisten mielessä Suomi on vähän kuin Grönlanti. Siellä on aina kylmä ja pimeä, Sorsa kertoo.

Kokkeja keittiössä.
FINDS-ravintola on Hongkongin ainoa pohjoismainen ravintola.Mika Mäkeläinen / Yle

*Hongkongilaisesta Boron Listä *tuli FINDS-ravintolan vakioasiakas Suomen-matkansa jälkeen.

– Pohjoismaiset ruuat ovat hyvin terveellisiä ja yksinkertaisia, mutta maultaan erikoisia, Li arvioi.

Sellaista herkkua ei olekaan, jota hän ei maistaisi.

– Olen syönyt mustaamakkaraa. Sen maku on aivan ainutlaatuinen. Onneksi sitäkin saa täältä, Li vakuuttaa.

Haukipullat ovat liian pehmeitä, hongkongilaiset tykkäävät kumimaisesta rakenteesta

Jaakko Sorsa

Parhaiten Sorsan ravintolassa käy kaupaksi kala. Ei ihme, sillä Hongkongissa on aikoinaan eletty kalastuksella, ja kalastuslaivoja näkyy edelleen satamassa pilvenpiirtäjien juurella.

Ravintolan kestosuosikki on kevyesti savustettu lohi. Se on kuin hienoa mökkiruokaa: lohi fileoidaan ja uitetaan suola-tilliliemessä, sitten se savustetaan leppäpuruilla ja pannaan uuniin. Lohen kanssa tarjoillaan korvasienikastiketta ja tilliperunoita.

Suomalaisista kaloista silakka ja hauki eivät kuitenkaan ole olleet Hongkongissa menestyksiä – silakka maun ja hauki rakenteen takia.

– Suureksi yllätykseksi haukipullat rapukastikkeella eivät ole käyneet kaupaksi. Haukipullat ovat liian pehmeitä, hongkongilaiset tykkäävät kumimaisesta rakenteesta, Sorsa arvioi.

Jaakko Sorsa leikkaa saaristolaisleipää.
Keittiöpäällikkö Jaakko Sorsan mukaan saaristolaisleipä maistuu hyvin hongkongilaisille, jotka ovat makean kantonilaisen keittiön kasvatteja.Mika Mäkeläinen / Yle

*Vilkkaan kadun varressa sijaitseva *FINDS-ravintola toimii Tsim Sha Tsuin kaupunginosassa. Suunnitelmissa on muutto Hongkongin keskustaan, missä kaupungissa työskentelevät ulkomaalaiset voisivat löytää tiensä ravintolan asiakkaiksi.

Skandinaavisella ruualla työllistetään 30 henkeä ja taotaan parin miljoonan euron liikevaihto vuodessa.

Saavutus on melkoinen. Hongkongissa on 16 000 ravintolaa ja niiden välinen kilpailu on kovaa. Monien yritysten keski-ikä jää lyhyeksi.

– Koko ajan pitää olla skarppina ja keksiä kaikkea uutta. Muutenhan ravintola menee nurin. Tässä pysyy itse todella virkeänä, Sorsa kertoo.

Sorsa asuu pienellä Park Island -saarella Hongkongin pääsaaren länsipuolella. Kotisaarellaan hän kokee asuvansa kaukana suuren metropolin jylystä.

Vapaapäivinä voi samoilla metsäisillä kukkuloilla, missä vastaan voi tulla apinoita ja jopa pythonkäärmeitä.

– Aamulla voi käydä rannalla tekemässä hiekkakakkuja. Illalla kun palaa kotiin, niin sammakot huutavat ja linnut laulavat, Sorsa kertoo.

– Siinä on se Hongkongin kontrasti. Täällä voi tehdä mitä tahansa.

katunäkymä Hongkongissa.
Jaakko Sorsan ravintola sijaitsee Kowloonin niemimaalla Hongkongissa.Mika Mäkeläinen / Yle