Meri-Lapin miesartistien musiikki soi tiuhaan radiossa – radiosoitto poikii myös keikkoja

Radion soittolistoille pääsyn merkitys on korostunut, kun keikkapaikkojen määrä on viime vuosina vähentynyt merkittävästi.

musiikki
Alvarin, Marttalan ja Määtän singlet.
Risto Koskinen / Yle

Merilappilaiset miesartistit, Ilkka Marttala, Juha Alvari ja Risto Määttä ovat julkaisseet syksyn aikana uudet sinkut ja kaikkien miesten kappaleet ovat löytäneet tiensä myös radioiden soittolistoille.

Esimerkiksi Radio Pookin viikon uutuuksien soittolistalla kolmikko on äänestetty melkein peräkkäisille sijoille. Viikolla 41 Marttala on sijalla 4. Määttä 5. ja Alvari sijalla 7.

Kolmikosta pisimpään musiikkialalla ollut keminmaalainen Ilkka Marttala kertoo, että radion soittolistoille pääsyn merkitys on kasvanut. Keikkapaikkojen määrä on viime vuosina vähentynyt huomattavasti ja sen myötä myös kilpailu keikoista kiristynyt.

– Jos biisin saa soimaan radiossa, niin se mahdollistaa lisää työtilaisuuksia. Oma biisi on tavallaan käyntikortti, minkä mukaan järjestäjät valitsevat, onko artisti heille sopiva esiintyjä vai ei, vuodesta 1989 lähtien puoliammattilaisena keikkaillut Marttala toteaa.

Myös keminmaalainen Juha Alvari pitää radiosoittoa tärkeänä.

– Todella tärkeää on että saa omia biisejä radiokanaville soittoon. Vielä tärkeämpää on, että siellä menestyy. Tottakai se vaikuttaa myös keikkamyyntiin jos kappaleet pyörivät usean viikon ajan top 10, Alvari sanoo.

Vasta uraansa aloitteleva kemiläinen Risto Määttä uskoo, mitä vanhemmat keikkakonkaritkin todistavat.

– Mulla ei ole vielä artistina kokemusta keikkailusta, mutta jos levyn saa radiosoittoon, niin uskon, että keikkojakin on helpompi saada. Vuoden vaihteen jälkeen pitäisi lähteä keikoille yleisön eteen.

Työtilanne saa lyömään pillit pussiin

Marttalan mukaan nykyään päätyöllistäjät ovat tunturikeskukset ja laivat, kesällä puolestaan lavat ja erilaiset tapahtumat.

– Kaupunkipaikat valitettavasti hiipuvat hiipumistaan ja ravintoloita tipahtelee koko ajan pois. Toisaalta myös bändejä ja artisteja tipahtelee poiskin, jos töitä ei ole tarpeeksi, niin he hankkiutuvat päivätöihin, tai mihin itse kukin nyt hankkiutuu.

Marttala sanoo teroittaneensa nuoremmille kollegoille, että jonkinlainen ammatti kannattaa hankkia eikä laskea pelkästään musiikin varaan.

– Vaikka asiat olisivat kuinka hyvin ja töitä riittäisi tällä hetkellä, niin valitettavasti jossain vaiheessa tulee se päivä, kun keikkoja ei enää hirveästi ole. Silloin toinen ammatti on tuki ja turva siellä taustalla.

Myös Alvari peräänkuuluttaa taustojen varmistamista.

– Olen samaa mieltä Ilkan kanssa, että kannattaa hankkia jokin muu ammatti pohjalle ja sitten yrittää tätä hommaa. Keikkapaikat vähenee joka vuosi. Vain suuret tähdet pystyvät elättämään itsensä tällä hommalla, Alvari toteaa.

Glamour tulee yleisöstä, ei keikkaelämästä

Marttala toteaa, että keikkaelämä ei ole niin glamourin täyteistä kuin voisi luulla. Solistina keikoilla käydessä työpäivä alkaa aikaisintaan kello 23 ja seuraava keikka siitä vuorokauden kuluttua.

– Sitä saa joskus tosissaan miettiä, miten päivänsä saa kulumaan, Marttala huokaa.

– Vaikka hotellihuoneessa on puhtaat, valkeat lakanat ja ruoka on valmiina pöydässä, niin minulle se glamour on sitä, että näen lavalla ollessani pariskunnan tanssivan ja nauttivan siitä hetkestä, eivätkä muista sitä ensi viikolla erääntyvää sähkölaskua.

– Se kaksi kertaa 45 minuuttia on se syy, minkä vuoksi ajetaan tuulessa ja tuiskussa ja vaikka minkälaisessa kelissä tahansa ympäri Suomen, Marttala kiteyttää.