1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ohjuskokeet

HS: Suomi panttaa salaisen ohjuskokeen tuloksia – Rikostutkija: "Kokeen tuloksia ei saatu tutkintaraporttiin"

Kansainvälisen tutkintaryhmän johtajan mukaan Suomi ei ole antanut lupaa kertoa ohjuskokeen tuloksia.

Tutkijoita alasammutun malesialaiskoneen hylyn luona. Kuva: Igor Kovalenko / EPA

Hollantilaisten johtama malesialaiskoneen tuhoa tutkiva ryhmä on odottanut Suomessa tehdyn Buk-ohjuskokeen tuloksia jo jonkin aikaa. Rikostutkintaryhmä julkaisi toissapäivänä uuden raportin koneen alasampumisesta. Ryhmä ei kuitenkaan voinut hyödyntää työssä Suomessa tehtyjä Buk-ohjuskokeita.

Tutkijaryhmän johtaja Gerryt Thiryn mukaan ryhmä ei ole saanut lupaa Suomen hallitukselta jakaa tuloksia kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa, kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Sanomat.

Thiry ei kertonut lehdelle kuinka kauan lupaa on odotettu.

Helsingin Sanomien toimittaja kertoi perjantaina iltapäivällä Twitterissä, että keskusrikospoliisilta saadun tiedon mukaan paperityöt ovat vielä kesken, mutta poliisin mukaan ohjuskokeen tulokset annetaan tutkijaryhmälle. Yle Uutiset ei ole tavoittanut ketään KRP:stä kommentoimaan tietoja.

Kansainvälisen tutkijaryhmän tähän asti selvittämien tulosten mukaan matkustajakone tuhottiin venäläisellä Buk-ohjusjärjestelmällä.

Suomen testissä on Hollannin syyttäjäviraston mukaan tutkittu ohjuksen lentorataa. Toinen testiräjäytys tehtiin Ukrainassa.

Tieto ohjustesteistä Suomessa tuli ilmi hollantilaisen De Telegraaf-lehden kautta. Asia on pidetty salassa myös eduskunnalta ja sen vastaavilta valiokunnilta.

Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä BUK M1
Buk-ohjuksen taistelukärki tappaa 40 metrin säteellä.