Puolitoista vuotta talkoilua teki ihmeitä vanhalle koulumiljöölle

Hilma-kylät ry:n väki puhkuu tarmoa vanhan kansakoulun pihapiirin uudistamisen jälkeen: seuraavaksi suunnitelmissa on uusi lentopallokenttä.

Keminmaa
Leikkikenttä Kemijoen rannalla
Kati Siponmaa / Yle

Keminmaassa kyläyhdistys pisti tuulemaan ja päivitti vanhan kansakoulun pihapiirin nykyaikaan.

– No me saatiin vähän kautta rantain kuulla, että kunnalla olisi varastossaan ylimääräiset leikkivälineet ja siitä se ajatus sitten lähti, taustoittaa urakan alkua Jenni Rontti, yksi Hilma-kylien aktiiveista.

Talkootoveri Anne Peltoniemi tähdentää, että ihan käden käänteessä kenttä ei vanhan Ilmolan koulun pihapiiriin syntynyt, vaikka leikkikenttävälineet olikin jo valmiiksi olemassa.

Talkoilijat Ilmolan uudella leikkikentällä
Yhdessä on kiva touhuta, sanoo telineessä etualalla roikkuva Jenni Rontti.Kati Siponmaa / Yle

Kylien elinvoimaisuutta tukevalla Leader-rahoituksella ja kunnan lainarahalla homma alkoi edetä.

– On tässä ollut kyllä kaikenlaisia hommia, paperitöitäkin. Talkootunteja on kertynyt paljon noin puolentoista vuoden aikana, mutta nyt näyttää kyllä hyvältä, Peltoniemi tuumaa tyytyväisenä.

Viime päivinä koulun pihamaalla on möyritty maisemointitöissä ja pihalta löytyneet kivet on järjestetty kauniisti reunustamaan koristepensaita.

– Kylällä on sen verran paljon traktoreita ja miehiä, että isoja kivenlohkareita ei ole tarvinnut naisvoimin liikutella, talkoisiin osallistunut Maarit Kreku kiittelee.

Ilmolan koulun pihalla lapset leikkimässä heikkalaatikolla
Tontin kaunistaminen maksoi lähinnä tekemisen vaivan, sillä kivet löytyivät pihapiiristä ja pensaat saatiin lahjoituksena.Kati Siponmaa / Yle

Tekemistä vauvasta vaariin

Hilma-kylät on varsin aktiivinen kyläyhdistys, joka yhdistää sukupolvia.

– Varsinkin tämän leikkikentän kanssa on tullut paljon yhteistä toimintaa ja onkin tosi mukavaa touhuta, kun on hyvä porukka, Jenni Rontti kehuu.

Vanha kansakoulu lopetti toimintansa Ilmolassa 1973 ja sen jälkeen rakennus on ollut kylätalona.

Lapset leikkivät uudella leikkikentällä
Helmi (etualalla) on käynyt äitinsä kanssa koululla tiistaisin perhekerhossa. Helmin lisäksi uutukaista leikkikenttää testaamassa keinumiskaveri Minttu ja sisarukset Atte ja Saana. Kati Siponmaa / Yle

Esimerkiksi hilmalaiset saavat käyttää vanhaa kansakoulua kerhopaikkanaan.

– Tuossa koululla toimii monia kansalaisopiston ja yhdistyksen kerhoja, ikäihmisten jumpasta kudontaan. Yhtenä uutena olemme nyt puuhaamassa leikkikenttäkerhoa, kertoo Maarit Kreku.

– Kyllä meillä ideoita on! Seuraava projekti voisi olla tähän toiselle puolelle lentopallokenttä, jota on jo vähän mietitty. Ehkä jo ensi kesänä alamme sitä työstää, Anne Peltoniemi sanoo.