EU-ministerit hyväksyivät Pariisin ilmastosopimuksen vahvistamisen

Ympäristöministerit sopivat ilmastosopimuksen nopeutetusta ratifioinnista. EU:n ratifiointi merkitsee Pariisin ilmastosopimuksen voimaantuloa.

Pariisin ilmastosopimus
Cañete ja Szyszko keskustelevat. Puolan ministeri osoittaa kädellään kuvassa vasemmalle. Komissaari katsoo hänen osoittamaansa suuntaan. Taustalla näkyy kokoussalia.
EU:n ympäristöministerit hyväksyivät nopeutetun menettelyn Pariisin ilmastosopimuksen vahvistamiseksi. EU:n ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañete keskusteli Puolan ympäristöministerin Jan Szyszkon kanssa Brysselin kokouksessa.Olivier Hoslet / EPA

Euroopan unioni on hyväksynyt Pariisin ilmastosopimuksen vahvistamisen nopeutetussa järjestyksessä.

Ympäristöministerit sopivat menettelystä, jonka mukaan EU voi jättää YK:lle koko unionin ratifiointiasiakirjan jo ennen kuin unionin jäsenmaat ovat kukin omalla tahollaan vahvistaneet sopimuksen kansallisissa parlamenteissaan.

– Kaikki jäsenvaltiot näyttivät vihreää valoa Pariisin sopimuksen aikaiselle EU-ratifioinnille. Se, mitä jotkut pitivät mahdottomana, on nyt todellisuutta, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk iloitsi Twitter-tilillään.

Euroopan parlamentin pitää hyväksyä ympäristöministerien päätös tiistaina 4. lokakuuta.

EU-maista Puola oli ilmaissut epäilyksiä ilmastosopimuksen nopeutettua käsittelyä kohtaan. Puola tuottaa merkittävän osan energiastaan hiilivoimalla. Ennen kokousta Puolan hallitus kuitenkin ilmoitti, että maan parlamentti hyväksyy sopimuksen lähipäivinä.

Ilmastosopimus tulee voimaan, kun sen on vahvistanut ainakin 55 maata ja sopimuksen vahvistaneiden maiden päästöt vastaavat ainakin 55:tä prosenttia maailmanlaajuisista ilmastopäästöistä.

Tähän mennessä vahvistuksia on saatu jo 61 maasta ja 47,8 prosentilta päästömäärästä. EU:n ratifiointi merkitsee siis sopimuksen voimaantuloa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lähteet: AFP, Reuters