"Aika alkaa olla nyt kypsä" – häkämittaukset alkavat kaikissa Etelä-Pohjanmaan äitiysneuvoloissa

Suomessa ei ole onnistuttu vähentämään odottavien äitien tupakointia. Yhdeksi ratkaisuksi on esitetty häkämittareiden hankkimista kaikkiin äitiysneuvoloihin.

Etelä-Pohjanmaa
Nainen puhaltaa häkämittariin.
Antti Karhunen / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen kaikissa äitiysneuvoloissa otetaan käyttöön häkämittaukset. Odottavien äitien hengitysilman häkäpitoisuus mitataan alkuraskauden aikana ja samalla mittari näyttää sikiön laskennallisen häkäpitoisuusarvon.

– Sikiön häkäpitoisuusarvo on suurempi kuin äidin, painottaa ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori Reetta-Maija Luhta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Taustalla on huoli siitä, että yhä edelleen yli 15 prosenttia äideistä tupakoi alkuraskauden aikana ja loppuraskaudenkin aikana vielä kahdeksan prosenttia. Odottavien äitien tupakointi ei ole vähentynyt 80-luvun jälkeen.

Mittarit ovat yleistymässä

Mittarin teho perustuu siihen, että sen avulla äiti ja isä näkevät itse, minkälaisia riskejä heidän tupakointinsa sikiölle aiheuttaa. Tupakoinnin tiedetään aiheuttavan monenlaista haittaa sikiölle ja syntyvälle lapselle.

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto on esittänyt, että kai­kilta ras­kaana ole­vilta tu­lisi ensim­mäi­sellä neuvo­la­käyn­nillä mi­tata ulos­hen­gi­tyksen häkäpitoisuus­­. Myös monet terveydenhuollon ammattilaisjärjestöt ovat olleet samalla kannalla.

Häkämittarit neuvoloissa ovat yleistymässä. Niiden hankkimista kuntiin ovat vauhdittaneet myös hyväntekeväisyysjärjestöt. Koko maakuntaa koskeva linjaus on kuitenkin mittava.

– Aika alkaa olla nyt kypsä mittareiden käyttöönottoon, arvioi Reetta-Maija Luhta ja iloitsee siitä, että Etelä-Pohjanmaalla ollaan edelläkävijöiden joukossa.

Luhta kertoo, että Etelä-Pohjanmaan kaikissa äitiysneuvoloissa häkämittarit otetaan käyttöön ensi vuoden aikana ja terveydenhoitajat koulutetaan tekemään häkämittauksia.