Olympiastadionin tornille ei saa rakentaa kilpailijaa – Helsingin kaupunkikuva muuttuu taas

Töölön uusi monitoimiareena ja siihen liittyvät rakennukset ovat saamassa raamit. Maan alle rakennetaan paljon.

Kotimaa
kartta
Uusi monitoimiareena Helsingin nykyisen jäähallin tienoilla muuttaisi kaupunkikuvaa merkittävästi. Areena voisi levittäytyä maan alla todella laajalle: muun muassa Urheilukadun ja Nordenskiöldinkadun kulmassa olevan jalkapallokentän Saharan alle sekä kohti Uimastadionia kallioiden alla.Helsingin kaupunki / Yle Uutisgrafiikka

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päättää (siirryt toiseen palveluun)kokouksessaan huomenna tiistaina, millä ehdoilla Töölöön suunniteltua Garden Helsinki -monitoimiareenaa voidaan lähteä suunnittelemaan. Uudesta monitoimiareenasta ja siihen liittyvistä asunnoista, liiketiloista, toimistoista ja hotellista on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikutsukilpailu.

Lautakunnalle virkamiestyönä tehdyn esityksen mukaan uusi areena ei saa heikentää Olympiastadionin ja tornin hallitsevaa asemaa Helsingin maisemassa. Uuden rakennuksen tai rakennusten mittakaava ja korkeus pitää suunnitella myös Töölön nykyisten rakennusten korkeusmaailmaan luontevasti liittyen.

Tämän perusteella alkuvuonna esitellyt hahmotelmakuvat Garden Helsingistä ovat liian korkeita.

Monitoimihallin yhteyteen tulisi myös mittavia hotelli- ja asuinrakennuksia.
Monitoimiareenasta alkuvuonna esitellyissä malleissa rakennusten harjakorkeus ylittää ainakin Urheilukadun nykyisten kerrostalojen korkeuden ja saattaa kilpailla myös stadionin tornin kanssa.Helsinki Garden 2016

Maan alla varataan valtava tila

Vapaata näkymää pitää jättää myös pohjoisesta päin tultaessa eli Nordenskiöldinkadulta kohti Olympiastadionia lähtevällä Pohjoiselta stadionintieltä pitää näkyä stadion. Pohjoinen stadionintie on osa Olympiastadionin arkkitehtonista tilasommittelua. Lisäksi sen merkitys kasvaa myös liikenteellisesti, kun Olympiastadionin remontti valmistuu. Uimastadionin puolella oleva itäinen sisäänkäynti Hammarskjöldinkadulla nimittäin poistuu käytöstä, jolloin kolmannes stadionin asiakkaista kulkee pohjoisesta.

Garden Helsingille varataan maan alla valtava tila, joka ulottuu Urheilukadun ja Nordenskiöldinkadun kulmassa olevan jalkapallokentän Saharan alta aina Uimastadionia lähellä oleville kallioille. Maanpäällinen aluevaraus kattaa Helsingin jäähallin eli Helsingin IFK:n kotihallin ympäristön sekä pysäköintialueen.

Arkkitehtikilpailun lähtökohtana on sekä vanhan jäähallin säilyttäminen että jalkapallokenttien säilyttäminen. Kilpailun maksaa monitoimiareenaa ajava Projekti GH Oy, mutta se järjestetään yhdessä kaupungin kanssa. Projekti GH Oy:n taustalla (siirryt toiseen palveluun) ovat muun muassa Oy HIFK-Hockey Ab ja korisliigajoukkue Helsinki Seagullsin pääomistajat.

Vasta suunnittelukilpailun jälkeen päätetään, kuinka paljon alueelle voidaan rakentaa. Myös vanhan jäähallin purkamisvaihtoehto selvitetään jatkosuunnittelussa.

Garden Helsinki -hankkeelle on myönnetty suunnittelualuevaraus vuoden 2018 loppuun.