Ilmastonmuutosta kiihdyttävien kaasujen määrä saavutti uuden ennätyksen – katso miten hiilidioksidi velloo ilmakehässä

Syyskuu jäänee historiaan vedenjakajana, kun päästöt eivät laskeneet symbolisen rajan alle.

Uutisvideot: Hiilidioksidipäästöt keikkuvat ennätyksissä
Uutisvideot: Hiilidioksidipäästöt keikkuvat ennätyksissä

Syyskuun lopulla ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on yleensä alimmillaan. Silloin kesän aikana puissa olleet lehdet ja muu kasvusto on imenyt eniten hiilidioksidia itseensä. Nyt syyskuu jää historiaan ensimmäisenä syyskuuna, jolloin symbolisena pidetyn 400 miljoonasosan rajan alle ei enää päästy. Eikä tämän rajan alle päästä elinaikanamme varmaan enää kertaakaan, sanovat tutkijat Climate Centralin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Maaliskuussa 2015 hiilidioksidin määrä pysyi ensimmäistä kertaa yli 400 miljoonasosan kokonaisen kuukauden ajan. Lyhytaikaisia ylityksiä on tehty jo jatkuvasti ennen sitäkin. Ensimmäisen kerran raja rikkoutui keväällä 2013. Turvallisena rajan pidetty hiilidioksipitoisuus ilmakehässä olisi 350 ppm. Jos 450 ppm:n raja menee rikki, maapallon keskilämpötilan nousu ei pysy laskelmien mukaan kahdessa asteessa. Sitä pidetään turvarajana ilmastonmuutoksen aiheuttamille pahimmille seurauksille ja siitä sovittiin myös Pariisin ilmastokokouksessa viime vuonna.

Näin korkeita pitoisuuksia hiilidioksidia ei ole vielä ihmisen aikana maapallolla nähty. Ihmiskunta on edesauttanut kehitystä tuottamalla vuosikymmenien ajan enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kasvit pystyvät itseensä imemään.

Maapallon ilmakehä on myös lämmennyt erittäin nopeasti viime kuukausien aikana. Lämpenemisen taustalla on ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen lisäksi Tyynellämerellä vaikuttava el Niño -ilmiö, joka tällä kertaa on ollut poikkeuksellisen voimakas.

Asiasta ovat kertoneet Climate Centralin lisäksi myös muun muassa Scientific American (siirryt toiseen palveluun) sekä Tiedetuubi (siirryt toiseen palveluun).