1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ohjuskokeet

Asiantuntija ohjuskokeiden tulosten mahdollisesta pimittämisestä: syy Suomen ja Venäjän asekauppasopimus?

Suomi on jossain vaiheessa tehnyt päätöksen, että haluaa auttaa malesialaiskoneen tuhon tutkinnassa, mutta se on haluttu pitää hyvin salassa, arvioi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Suomen hallituksen väitetty päätös pitää Buk-ohjuskokeiden tulokset salassa malesialaiskoneen tuhoa tutkivalta kansainväliseltä tutkimusryhmältä herättää kummastusta.

Tietojen antamatta jättämisen syy voi olla Suomen ja Venäjän välinen asekauppasopimus, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

– Sopimus esimerkiksi Suomen ja Venäjän välillä liittyen Buk-asejärjestelmään voi kieltää datan jakamisen tiettyjen kolmansien osapuolten kanssa.

– Tällaisia on hyvin usein lähes kaikissa suuremmissa asekaupoissa. Se voi olla yksi syy.

Suomi on jossain vaiheessa tehnyt päätöksen, että halutaan auttaa tutkinnassa, mutta se on jostakin syystä haluttu pitää hyvin salassa, Salonius-Pasternak arvioi.

– Jos uutisesta presidentin ja ulkoministerin lehdistötilaisuuteen on kaksi tuntia, niin selvästi on poliittisessa johdossa ymmärretty, että nyt pitäisi nopeasti kommentoida. On kiinnostavaa nähdä, miten presidentti haluaa avata tämän, mitä eri syitä ja asioita tuodaan esille.