Syövän voittanut avannepotilas: "Suolistoni on vain korvattu pussilla"

Merja Kokkosen tavoitteena on tuoda esiin hoitomuodon arki.

valokuvanäyttelyt
Merja Kokkonen, Savon Ilco ry puheenjohtaja
Merja Kokkonen miettii aina tarkkaan, kenelle ja miten syövästä tai avanteesta voi puhua.

Merja Kokkonen on Savon Ilco ry:n puheenjohtaja ja syövästä selvinnyt avannepotilas. Syöpähoidot tuhosivat osan Kokkosen suolistosta ja hänelle tehtiin kaksi avannetta.

Kokkonen on joutunut käsittelemään avanteen kanssa elämisen lisäksi muiden ihmisten ennakkoluuloja ja -käsityksiä asiasta. Suomessa on noin 7 000 avannepotilasta.

– Luullaan, että tämä on likaista, epämiellyttävää ja epäsiistiä. Todellisuudessa tämä on siistiä touhua. Suolistoni on vain korvattu pussilla ja minulla on tämmöinen pussi tässä vatsan päällä, Kokkonen tuumaa.

Kokkonen on kaikesta huolimatta puhelias ja reipas nainen, josta huokuu asian hyväksyminen ja elämänilo. Tilanteeseen tottuminen vei kuitenkin puolisen vuotta.

– Päätin, etten halua katkeroitua tästä. Minulla on koko loppuelämä edessä ja olen ihan eheä ihminen edelleenkin, Kokkonen kertoo.

avanne-potilas valokuvanäyttely lapsi
Avanne voi olla myös aivan pienellä lapsella.Toni Pitkänen / Yle

"Näinkin voi käydä ihmiselle"

Nyt Kokkosen tavoite on tuoda esiin avannepotilaiden arki ja hoitomuodon todellisuus. Hän on koonnut Kuopioon valokuvanäyttelyn, jossa pääosassa ovat avannepotilaat.

– Toivon, että tämä rohkaisisi ihmisiä tulemaa toimeen avanteen tai muun pitkäaikaisen sairauden kanssa.

– Näinkin voi käydä ihmiselle. Tässä tuodaan julki se, että tämä ei ole likaista, vaan kuin mikä tahansa hoitomuoto, Kokkonen jatkaa.

Näyttely on kauppakeskus Apajassa Terve Kuopio -kioskin vieressä tänään lauantaina valtakunnallisen avannepäivän kunniaksi . Lisäksi arkisin kello 8–18 lokakuun 16. päivään asti.