1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Parasta jälkeen -bisnes leviää Euroopassa: Lisää hävikkiruokamarketteja ja sovellus

Tanskassa toimiva älysovellus ravintoloiden ylijäämäruuan myymiseksi on laajentamassa Britanniaan. Suomessa hävikkiruokabuumi levisi kesällä.

talous
Nainen kantaa vihanneksia pahvilaatikossa.
Jacob Crawfurd

Hävikkiruuasta sikiää liiketoimintaa Euroopassa. Tanskassa vajaan vuoden toiminut älysovellus aikoo lanseerata palvelun nyt myös Britanniassa 170 ravintolaan. Tilausruokaa saa sovelluksella pilkkahintaan, kun ravintolan sulkemisaikaan on alle tunti.

– Ravintolat (Britanniassa) heittävät pois yli 600 000 tonnia syömäkelpoista ruokaa, ja tähän haluamme kiinnittää huomiota, sanoo Too Good To Go -sovelluksen perustaja Chris Wilson uutissivusto CNBC (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa.

Kiertotalous on viimein jalkautunut elintarvikebisnekseen. YK:n alaisen maatalousjärjestö FAO:n mukaan Euroopan laajuisesti kolmasosa ihmisravinnoksi tarkoitetusta ruuasta menee roskiin ja määrällä ruokkisi 200 miljoonaa ihmistä.

Britannian Leedsissä syyskuussa avatun hävikkiruokkamarketin (siirryt toiseen palveluun)pyörittäjä Adam Smith ottaa asiakkailta, mitä he itse haluavat maksaa. Vain kolme vuotta aiemmin Smith keksi avata Britanniassa hävikkiruokakahvilan – nyt samanlaisia on saarivaltiossa 120.

Kööpenhaminassa suosittu WeFood-hävikkiruokamarketti avaa marraskuussa toisen liikkeen.

Myös lähempänä tapahtuu. Kesällä Helsingissä toimintansa vakiinnutti ravintola Waste2Taste, joka hakee noin kymmenestä kaupasta hävikkiruokaa Lapinlahden sairaalan tiloissa toimiviin tiloihinsa. Lisäksi Turkuun puuhataan hävikkiruokaravintolaa.

Lakejakin muutetaan. Ranskassa meni viime vuonna läpi laki, joka kieltää ruokajätteen suurilta supermarketeilta ja pakottaa ne hyväntekeväisyyteen tai kompostoimaan.

Lue seuraavaksi