1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. MH17

Presidentti Niinistö: Hollanti halusi pitää ohjusten räjäytyskokeet salassa

Tietojen luovuttamista Hollantiin ovat Niinistön mukaan vaikeuttaneet kaupalliset sopimukset. Niinistö pahastui kokeiden vuotamisesta julkisuuteen Hollannissa.

Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Hollanti esitti Suomelle, että malesialaiskoneen alasampumiseen liittyvät Buk-ohjusten tutkimukset pidetään salassa. Niinistö kertoi asiasta perjantaina iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuuessa.

Oikeusapupyyntö tuli Hollannin syyttäjälaitokselta loppukesästä 2014.

Hollantilaisviranomaiset kertoivat Suomelle, että tutkimukset voitaisiin julkistaa rikostutkinnan päätyttyä mahdollisesti alkavassa oikeudenkäynnissä.

Niinistön mukaan päätös tutkimusavun antamisesta oli Suomelle vaikea. Hän sanoo olevansa pahastunut siitä, että tietoja luottamukselliseksi sovitusta virka-avusta on julkaistu Hollannissa.

– On tietysti vähän hämmentävää, että kun Hollannin viranomaiset itse ovat vannottaneet meitä pitämään asian salassa silloin, kun se alkoi, niin sieltä nyt kovasti puhellaan, sanoi Niinistö.

Niinistön mukaan tietojen välittämistä Hollantiin ovat vaikeuttaneet ohjusten hankinnan yhteydessä tehdyt salassapitosäädöksiä sisältävät kaupalliset sopimukset. Asia on Niinistön mukaan arkaluonteinen Suomelle nimenomaan asekauppakulttuurin kanssa, ei siksi, että ohjusten myyjämaa on Venäjä.

Räjäytyskokeet tehtiin syksyllä 2015

Vuonna 2015 Hollanti pyysi räjäytyskokeita Buk-ohjuksella ja se toteutettiin syksyllä 2015. Räjäytyksestä lähetettiin sirpaleita Hollannin syyttäjäviranomaisten käyttöön.

Niinistö sanoo, että Hollannista on tullut räjäytyskokeiden jälkeen useita pyyntöjä, joihin on vastattu parhaan kyvyn mukaan.

Viimeisin pyyntö on viime keväältä ja se sisälsi yksilöityjä pyyntöjä Buk-ohjuksen ominaisuuksista. Samalla Hollanti pyysi, että kaikki Suomen toimittama materiaali toimitettaisiin myös kansainvälisen tutkimusryhmän käyttöön.

Niinistö sanoo, että Suomessa ei ole vielä tehty päätöstä lisäaineistojen luovuttamisesta. Asiasta on tarkoitus käydä suoria neuvotteluja hollantilaisten oikeusviranomaisten kanssa. Suomesta on lähdössä Hollantiin työryhmä, jossa on ulkoministeri Soinin mukaan laaja virkamiesedustus.

Soini: Luottamukselliset tiedot pidetään luottamuksellisina

Presidentti Niinistön kanssa tiedotustilaisuuteen osallistunut ulkoministeri Timo Soini (ps.) totesi, että Suomelta luottamuksellisina pyydetyt tiedot on itsestään selvästi pidetty luottamuksellisina eikä niitä ole sen vuoksi annettu julkisuuteen aikaisemmin.

Soini korostaa, että iso kuva asiassa on syyllisten saattaminen vastuuseen vakavasta rikoksesta. Soini muistutti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta, jossa on kehotettu kaikkia maita tekemään yhteistyötä rikostutkinnassa.