Yhden aikakauden loppu lahtelaisessa mediassa: "Osa esalaisuudesta lähtee"

Mediatalo Esan siirtyminen perheyhtiöltä pörssiyhtiön omistukseen otettiin toimituksessa haikein mielin vastaan. Sekä myyjät että ostaja uskovat, että isompi mediatalo pärjää kilpailussa paremmin. Uusi omistaja lupaa painotalon pysyvän vielä Lahdessa.

media-ala
Etelä-Suomen Sanomat vanhassa ja uudessa koossa.
Yle / Taavi Salmivaara

Mediatalo Esan toimittajien pääluottamusmies Teppo Koskinen kertoo, että mediatalon myynti ei tullut yllätyksenä. Silti etenkin vanhempien työntekijöiden tunnelmat ovat haikeat.

– Päällimmäinen tunne on se, että yksi aikakausi on päättynyt. Erityisesti vanhemmista tuntuu, että emme ole siinä Esassa, jossa voi morjestaa omistajaa, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo, että perheyhtiön tunnelma on ollut Esassa vahva. Työntekijöillä on ollut läheiset välit omistajaan, joka on tuntenut väkensä nimeltä.

– Se on luonut Esa-henkeä. Monet kokevat, että se teki meistä ainutlaatuisia, sanoo Koskinen.

Koskinen uskoo, että monelle lahtelaiselle oma mediatalo on ollut olennainen osa lahtelaisuutta.

– Tämä on henkinen muutos, mutta käytännössä tällä ei ole kummempia vaikutuksia.

Koskisen mukaan Etelä-Suomen Sanomat on tehnyt jo paljon yhteistyötä Keskisuomalaisen kanssa.

– Yhteistä journalistista linjaa on jo etsitty ja yhteistyö on jo nyt vahvaa.

Omistus siirtyy suvulta pörssiyhtiölle

Mediatalo Esalla on pitkät perheyrityksen juuret. Kivekkään suku on ollut vuosikymmeniä Etelä-Suomen Sanomia julkaisevan yhtiön pääomistaja. Nyt tehdyllä kaupalla yhtiöstä aikaisemmin neljänneksen omistanut pörssiyhtiö Keskisuomalainen saa haltuunsa loputkin mediatalosta.

Hallituksen puheenjohtaja Jarkko Haukilahti myöntääkin, että perheyhtiön myynti herättää tunteita.

– On haikea olo, kun yritys on pitkään ollut suvun omistuksessa ja täällä on tehty yhdessä töitä, Haukilahti sanoo.

Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi ei halua maalata kasvottoman pörssiyhtiön mörköä seinille.

– Keskisuomalaisen tausta on hyvin samantyyppinen kuin Mediatalo Esalla. Meillä on paljon vahvoja henkilöomistajia. Me ollaan pörssissä, mutta 99 % on henkilöomistuksessa. Kulttuuri ja arvopohja on aika samankaltainen, Kangaskorpi sanoo.

Lehdissä uskotaan, että tulevaisuus on isojen mediatalojen

Esan Jarkko Haukilahti uskoo, että tulevaisuudessa koolla on merkitystä. Kaupalla turvataan mediatalon toiminnan tiukentuvassa kilpailussa.

– On hirveän luottavainen olo. Kun mediatalo Esa on osa isompaa, hyvin johdettua konsernia, pystytään paljon luottavaisemmin katsomaan tulevaisuuteen. On vahvemmat hartiat. Isompi kokonaisuus tulee pärjäämään paremmin. Jos olisimme jatkaneet itsenäisenä, niin jonkun vuoden jälkeen olisimme paljon hankalammassa tilanteessa.

Päällekkäisyyttä puretaan

Keskisuomalainen aloittaa uuden konsernin rakentamisen. Toimitusjohtaja Kangaskorpi myöntää, että päällekkäisten toimintojen ja henkilöstön tulevaisuus pitää ratkaista samalla, kun yhtiöt hakevat uutta tehokkuutta. Työ alkaa heti ensi viikolla.

– Tietenkin hallinnossa on päällekkäisyyttä ja on samoja toimintoja. Ensimmäisenä asiana ei ole miettiä, onko päällekkäisyyksiä ihmisissä ja ruveta miettimään ihmisiä pihalle, vaan ruvetaan miettimään toimintoja. Miten tämä tehdään kaikkein järkevimmällä tavalla tulevaisuudessa, Kangaskorpi sanoo.

Kaupan ensimmäiset mahdolliset henkilöstövaikutukset näkyvät toimitusjohtajan mukaan loppuvuodesta.

– Toki voi olla henkilöstövaikutuksia pitemmällä tähtäimellä, mutta ne on sitten sen ajan kysymyksiä, kun niitä aletaan käymään läpi. Tarkoitus ei ole vähentää ihmisiä, vaan parantaa ja tehostaa toimintaa. Se voi sisältää kaikenlaisia seuraamuksia. Kyllä varmaan vuoden vaihteessa pitäisi olla jotain selvillä, Kangaskorpi arvelee.

Paino ei muuta Lahdesta

Ainakin Etelä-Suomen Sanomien paino pysyy edelleen lehden kotikaupungissa.

– Etelä-Suomen Sanomat tarvitsee painon Lahdessa. Lehtiä ei hirveän kaukaa kannata kuskata lukijakunnalle. En näe painojen osalta ihmeempää dramatiikkaa, toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.