Täyskäännös urasuunnitelmissa – Noora Nissinen vaihtoi matkailualalta nuohoojaksi

Nuohoojia on Suomessa noin 800 ja heistä vain hieman yli kymmenen on naisia. Noora Nissinen päätyi nuohoojaksi, koska työllisyystilanne matkailualalla oli huono.

työllisyys
Noora Nissinen nuohoamassa

Monissa ammateissa molemmat sukupuolet ovat jo varsin tasa-arvoisesti edustettuna, mutta nuohoojakunta on pysynyt hyvin miesvaltaisena. Ammatissa toimii noin 800 nuohoojaa ja heistä hieman yli kymmenen on naisia. Yksi heistä on Seinäjoella työskentelevä Noora Nissinen, 28.

Nissinen teki nuorena täyskäännöksen urasuunnitelmissaan. Alunperin hän kävi matkailualan koulutuksen, mutta nyt hän on viihtynyt nuohoojana jo seitsemän vuotta.

– Työllisyys näytti huonolta ja lähdin turvallisuusalalle. Siellä joku oli tehnyt opinnäytetyön nuohouksesta ja siitä sain kipinän alalle, kertoo Nissinen.

Hän valmistui nuohoojaksi oppisopimuskoulutuksella kahdessa vuodessa.

– Itsenäinen työ ja liikkuva ammatti, siitä tykkään.

Liukkaus tuo vaaratilanteita

Ala ei ole aivan vaaraton. Tänäkin vuonna neljä nuohoojaa on vammautunut pahasti.

– Liukastuminen ja huonot tikkaat ovat ne vaaran paikat. Lapetikkaat saattavat olla lahoja ja sammaleisia. Nytkin ovat pakkasyöt tulossa ja katoille liukkaus. Varovainen pitää olla, muistuttaa Nissinen.

Nissinen on itse säästynyt vammoilta, mutta vähältä piti -tilanteita on sattunut.

– Pahin sattui, kun ote lipesi ja tipahdin, mutta onneksi oli satanut lunta ja menin pyllylleni lumihankeen.

Tarinoiden ja muistojen nuohoojalla on nenässä nokea ja haalaritkin mustan tahrimat. Totuus ei ole enää aivan samanlainen.

– Ennen työ on ollut sottaista, mutta nykyään imurin käyttö tekee tästä hyvin siistiä puuhaa.

Ammattikunta on miesvaltaista. Nissisen mukaan siinä on hyvääkin - naisnuohooja aina hieman hämmästyttää.

– Tosi hyvin olen pärjännyt. Olen tykännyt tehdä töitä miesvaltaisella alalla. Paremmin jään asiakkaiden mieleen, kun olen naisnuohooja.