HJK-HIFK-ottelun katsomossa loukkaantumisia ja väkivaltaa – "Astetta ikävämpään suuntaan menty"

Katsoja loukkasi sormensa vakavasti ilotulitteesta. Ilotulitteita on ollut joka ottelussa, mutta nyt oli ensimmäinen kerta, kun sattui se, mitä oli pelätty, poliisi sanoo.

jalkapallo
HIFK_n kannattajia soihtuineen
Tomi Hänninen

Stadin derbyssä eli paikallisjoukkueiden HJK:n ja HIFK:n jalkapallo-ottelussa Helsingissä sattui perjantaina illalla ikävä onnettomuus, jollaista poliisi on pitkään pelännyt.

– Mieskatsoja oli poiminut maasta ilotulitteen, joka oli ilmeisesti räjähtänyt hänen kädessään, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoo.

Poliisin tietojen mukaan miehen sormenpää olisi irronnut räjähdyksen voimasta. Hänet vietiin sairaalaan hoidettavaksi.

– Ilotulitteita on ollut joka ottelussa, mutta nyt oli ensimmäinen kerta, kun sattui se, mitä oli pelätty.

Lisäksi katsomossa ollut mies sai lieviä palovammoja päähänsä toisen katsojan heittämästä soihdusta, poliisi kertoo. Soihdun heittänyt mies on otettu kiinni.

Kannattajajoukko Töölön jalkapallostadionin lähistöllä.
HJK:n ja HIFK:n välinen ottelu oli tavanomaista riehakkaampi.Peter Onnertz

Sakkoja ja kiinnottoja jo ennen ottelun alkua

Töölön jalkapallostadionin katsomo oli ottelun aikana täynnä. Jo ennen ottelun alkua poliisi otti kaupungilla kiinni kolme naamioitunutta henkilöä, joiden epäiltiin yrittävän häiritä HJK:n kannattajien marssia pelipaikalle.

Lisäksi katsomosta otettiin kiinni ennen ottelua neljä henkilöä, joilla oli ilotulitteita hallussaan, poliisi kertoo. He saivat sakot ja heidät poistettiin paikalta.

Poliisi varautui paikallisotteluun ja sen jälkeiseen illanviettoon hieman tavallista suuremmilla resursseilla. Kaupungilla oli toista sataa poliisia, muun muassa ratsupoliiseja, jalkapallofaneja rauhoittelemassa.

– Viimeksi [paikallisottelu] oli arki-iltana ja silloinkin oli ravintolatappeluita vielä pari tuntia ottelun jälkeen, Roimu sanoo.

"Astetta ikävämpään suuntaan menty"

Ottelun päätyttyä molempien joukkueiden kannattajia pääsi kentälle, mutta järjestyksenvalvojat saivat estettyä ryhmien keskinäisen kahinan, poliisista kerrotaan.

Samassa yhteydessä HJK:n fanien ryhmä pahoinpiteli järjestyksenvalvojan lyömällä ja potkimalla. Yksi henkilö on otettu kiinni teosta epäiltynä.

Lisäksi poliisi on ottanut muutamia henkilöitä kiinni. Poliisi seuraa edelleen faniryhmien liikkeitä Töölön jalkapallostadionin lähellä.

Illan aikana sattuneet loukkaantumiset ja väkivalta valvojia kohtaan ovat poikkeuksellisia, ylikomisario Jere Roimu arvioi.

– Astetta ikävämpään suuntaan on valitettavasti menty.