Neuvottelut Aleppon verilöylyn lopettamisesta hädin tuskin hengissä

Venäjä on lähettämässä lisää hävittäjiä Syyriaan, kertoo Izvestija-lehti.

Syyria
Joukko huivipäisiä naisia osoittaa mieltään huutaen ja nyrkit ilmassa.
Turkissa Istanbulissa perjantaina järjestetyssä mielenosoituksessa vaadittiin Venäjää lopettamaan ilmaiskut Aleppoon ja arvosteltiin kansainvälistä yhteisöä toimettomuudesta. Kyltissä lukee: "Verilöyly Aleppossa, teatteria YK:ssa". Sedat Suna / EPA

Syyrialaisen Aleppon kaupungin itäosat ovat muuttuneet valtavaksi tappopeliksi ja silkaksi verilöylyksi, kuvailee Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestö. Henkitoreissaan ovat myös Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelut Syyrian sodan hillitsemiseksi.

Venäjän koneiden tukemat Syyrian armeijan joukot pyrkivät yhä rajummin valtaamaan Itä-Aleppon kapinallisilta. Venäläisen Izvestija-lehden mukaan Venäjä on lähettänyt lisää hävittäjiä Syyriaan ja enemmänkin on lähetettävissä parin päivän varoitusajalla.

Hallituslähteen mukaan Hmeymimin lentotukikohdassa komentajien lähtökäskyä odottavien koneiden joukossa on muun muassa Su-25-hävittäjiä, joiden taistelukunnon Venäjä testasi jo neuvostoaikoina Afganistanissa.

Venäjälle syytöksiä sotarikoksista

Venäjän hallitus sanoi perjantaina, ettei sillä ole aikataulua Syyrian-operaatiolleen. Hallituksen edustajan mukaan on Venäjän ilmaiskujen ansiota, ettei Syyriassa nyt ole Isisin, al-Qaidan tai al-Nusran rintaman muodostamaa islamistista hallitusta.

Länsimaat syyttävät Venäjää tarkoituksellisista iskuista avustuskuljetuksia, sairaaloita ja muita siviilikohteita vastaan. Jos se voidaan osoittaa todeksi, kyseessä ovat kansainvälisen lain vastaiset sotarikokset.

Syrian Observatory for Human Rights -oppositiojärjestön mukaan Venäjän ilmaiskuissa Syyriassa on kuollut yli 9 300 ihmistä, joista yli kolmannes on siviilejä. Ainakin 20 000 siviiliä on haavoittunut, järjestö kertoo. Venäjä kiistää tiedot epäluotettavina.

Neuvotteluille vain huonoja vaihtoehtoja

Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov ovat neuvotelleet tilanteesta kolmena perättäisenä päivänä puhelimitse. Keskiviikkona Kerry uhkasi katkaista yhteydenpidon, ellei Venäjä lopeta pommituksia.

Tarkkailijoiden mukaan Yhdysvaltain vaihtoehdot neuvotteluille ovat kuitenkin vähissä. Mahdollisina keinoina on ehdoteltu kapinallisryhmien nykyistä parempaa kouluttamista ja tehokkaampaa aseistamista tai risteilyohjusiskua johonkin Syyrian lentotukikohdista.

Tällaiset ehdotukset jäänevät kuitenkin spekulaatioksi, sillä Yhdysvallat ei halua joutua avoimeen konfliktiin Venäjän kanssa. Siviileille se merkitsisi luultavasti vain sotatoimien yltymistä ja yhä rajumpaa verilöylyä.

Lähteet: Reuters, AP