1. yle.fi
  2. Uutiset

Gobin autiomaasta löytyi jättiläisen jalanjälki

Otus kuului ilmeisesti titanosauruksiin. Sellainen oli myös kaikkien aikojen suurin löydetty dinosaurus.

paleontologia
Hymyilevä tutkija makaa koholle kivettyneen jalanjäljen vieressä.
Professori Shinobu Ishigaki japanilaisesta Okayaman yliopistosta näyttää mittaa Gobista löydetylle jalanjäljelle.Okayaman yliopisto

Gobin autiomaasta Mongoliasta on löytynyt yksi kaikkien aikojen suurimmista jalanjäljistä. Dinosaurusten kivettyneitä jalanjälkiä tunnetaan eri puolilta maailmaa, mutta ani harva yltää tällaiseksi eli yli metrin mittaiseksi ja lähes 80 sentin levyiseksi.

Jälki löytyi 70–80 miljoonan vuoden takaisesta kerroksesta, jolloin Gobi ei ollut autiomaa, vaan mutatasanko.

Sellaiseen jalkapohja jätti helposti jälkensä. Se toimi muottina, joka aikaa myöten täyttyi hiekalla. Siten koholleen kivettynyt jälki säilyi japanilaisen Okayaman yliopiston ja Mongolian tiedeakatemian tutkijoiden löydettäväksi.

Jumbojettiä suurempi dinosaurus

Jättiläisotuksen uskotaan olleen titanosauruksiin kuulunut pitkäkaulainen kasvinsyöjä. Sen sukua on valtavin koskaan löydetty dinosaurus – suurimpia matkustajakoneita pitempi ja jopa yli 70 tonnin painoinen.

Tuon yksilön Argentiinasta löytyneisiin fossiileihin perustuva luuranko on näytteillä luonnonhistoriallisessa museossa New Yorkissa (katso video (siirryt toiseen palveluun)).

Vakka Gobin jälkilöytö on poikkeuksellisen suuri, tänä vuonna on sattumoisin löytynyt toinenkin, joka on suorastaan kymmenisen senttiä pitempi. Painauman jätti nykyisessä Boliviassa 80 miljoonaa vuotta sitten tallustellut lihansyöjä, abelisaurus.

Lue seuraavaksi