Kiuruvedellä kokeillaan, vähentääkö täytetty susi ihmisten susipelkoa

Kulttuuritalon aulaan tuodun suden toivotaan hillitsevän ihmisten pelkoa ja vääriä susihavaintoja.

susi
Täytetty susi
Pekka Niiranen / Yle

Sudet pelottavat monia ihmisiä, vaikka vain harva on koskaan nähnyt sutta luonnossa. Kiuruvedellä tämä puute on päätetty nyt korjata kerralla: kaupungin Kulttuuritalolle on tuotu paikkakunnalla viime tammikuussa kaadettu susi.

Kyseessä on pari vuotta vanha uros, joka seisoo nyt täytettynä Kulttuuritalon aulassa narun takana. Paikassa on jo ennestään takajaloillaan seisova karhu.

Kiuruveden riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Risto Juntunen ei ole ihan varma, vähentääkö täytetty susi sitä kohtaan tunnettua pelkoa. Jos ei muuta, sen avulla voi ainakin antaa eläimestä oikeaa tietoa.

– Täällä voi nähdä, minkä kokoinen eläin on, millaiset käpälät ja häntä sillä on, ja vähän sen väritystäkin, Juntunen selittää.

Kaadetulla sudella torjutaan myös hysteriaa

Oikealle tiedolle on kysyntää, sillä ihmiset luulevat usein koiraa sudeksi. Kiuruvedellä tilanne meni Juntusen mukaan viime talvena niin pitkälle, että paikkakunnalla vallitsi jo todellinen susihysteria. Esimerkiksi kaikki jäljet alkoivat näyttää sudenjäljiltä.

– Koiria sotketaan suteen todella usein, Juntunen harmittelee.

Hän näyttää täytetyn suden käpälää, jonka jälki on tyystin erilainen kuin koiralla. Ainakin väärien näköhavaintojen uskotaan täytetyn suden myötä nyt vähenevän Kiuruvedellä.

– Meillä on nyt täytetty susi, ja se riittää, Juntunen napauttaa.

Susikeskustelua täytetty hukka sen sijaan tuskin lopettaa. Juntusen mukaan keskustelun ääripäät ovat todella kaukana toisistaan. Joidenkin mielestä Suomessa pitäisi olla jopa 800 sutta, toisten mielestä taas suurin piirtein kaikkien susien pitäisi olla täytettyjä.