1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Synnytyslaulua ei pidä hävetä – matala ääni rentouttaa kehon synnytykseen

Doula eli synnytystukihenkilö Laura Kortesalmi haluaa synnytyssaleihin ääntä: matalaa ja rentouttavaa. Yhä useampi synnyttäjä haluaakin kokeilla, helpottaako laulu tai mölinä kipua ja edistääkö se synnytystä.

terveys
Laura Kortesalmi selvitti Kurikan perhevalmennusmessuilla synnytyslaulun etuja Erika Frösenille ja Ville Kuhnalle.
Laura Kortesalmi selvitti Kurikan perhevalmennusmessuilla synnytyslaulun etuja Erika Frösenille ja Ville Kuhnalle.Päivi Rautanen/Yle

Jalasjärveläiset Erika Frösen ja Ville Kuhna odottavat esikoisensa syntyvän kuluvan kuukauden lopulla. Viikonloppuna nuoripari suuntasi Kurikkaan perhevalmennusmessuille hakemaan vielä lisätietoa synnytyksestä ja kaikesta lapsen syntymään liittyvästä. Ensimmäisenä he ihmettelivät, mitä on synnytyslaulu.

– Synnytyslaulu on äänen avulla tuotettu rentoutustekniikka. Aluksi hengitellään syvään ja sitten se ääni tulee luontaisena hengityksen jatkona, Laura Kortesalmi selvittää. Laulu voi olla vaikka pelkkää saman vokaalin toistoa.

Musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori on kehittänyt synnytyslaulumetodin, joka auttaa naisia rentoutumaan sekä synnytyksessä että raskauden aikana. Vuori on järjestänyt synnytyslaulukursseja vuodesta 1998. Hänen oppejaan jakavat jo monet muutkin ja synnytyslaulut alkavat yleistyä saleissa tai muilla synnytyspaikoilla.

– Naiset ovat yhä kiinnostuneempia siitä, miten he pystyvät itse vaikuttamaan synnytykseensä. Naiset ovat myös yhä tietoisempia kaikesta, mikä vaikuttaa synnytykseen ja mikä on hyväksi lapselle ja itselle, Laura Kortesalmi tietää.

Kimeästä äänestä ei ole avuksi

Suuri osa äideistä tuottaa synnytyksessä ihan luonnostaan ääntä, mutta se ei aina välttämättä edistä synnytystä.

– Ehkä suurin ero luontaisen äänenkäytön ja harjoitellun synnytyslaulun välillä on nimenomaan se, että opettelemme pysymään rentona samalla kun käytämme ääntä, Laura Kortesalmi selvittää.

– Jos ei ole harjoitellut, synnytyksessä käy helposti niin, että ääni ennemmin tai myöhemmin supistusten voimistuessa kiristyy ja muuttuu kimeäksi.

– Jos jännittää ääntään ja kasvojaan, myös lantionpohja jännittyy ja se ei ole hyväksi synnytykselle.

Menneinä vuosikymmeninä moni synnyttäjä ilmoitti ylpeydellä, että ei päästänyt suustaan pihahdustakaan koko synnytyksen aikana. Sen sijaan naapuri verhon takana huusi koko ajan.

– Sitä samaa kuulee edelleen. Kursseillani tapaan sanoa aina, että on äänenkäyttöä ja äänenkäyttöä. Nimenomaan kireä huutaminen on huono juttu, mutta rento äänenkäyttö on hyväksi, Laura Kortesalmi kertaa.

Synnytysmatkan avuksi

Laura Kortesalmella on itsellään kaksi lasta. Molemmissa synnytyksissä hän on toiminut kuin on opettanutkin. Ensimmäinen lapsi syntyi sairaalassa, toinen suunnitellusti kotona.

Esikoisen syntymän aikana Laura koki synnytyslaulun helpottaneen erityisesti vaikean automatkan aikana kotoa sairaalaan.

– Se kipu meinasi ottaa vallan, kun ei pystynyt liikkumaan. Mutta kun tietoisesti keskittyi synnytyslauluun, tunsin konkreettisesti, kuinka se kipu puolittui ja olo helpottui tosi paljon.

Isän laulu tukee matalaa ääntä

Laura Kortesalmi myöntää, että tyhjässä ja hiljaisessa synnytyssalissa äänen pitäminen ei ole aina helppoa. Siksi isä tai muu tukihenkilö voi auttaa synnyttäjää.

– Jos siellä yksin pitää mölistä, moni kokee sen aika häpeällisenä. Isä voi tsempata siinä vertaistukena. Miehellä on luonnostaan matala ääni, mikä resonoi sitten naisenkin ääntä alemmaksi.

– Jos naisen ääni meinaa karata korkealle ja kimeäksi, miehen lähellä oleminen ja hänen matala äänensä auttavat synnyttäjääkin laskemaan ääntään.

Myös kosketus auttaa.

– Äitiä kannattaa sivellä olkapäistä alaspäin. Se luo mielikuvan siitä, kuinka ääni menee alaspäin ja näin vauvakin laskeutuu lantiossa alaspäin, Laura Kortesalmi kannustaa.

Luottavaisin mielin synnytykseen

Perhevalmennusmessujen jälkeen Erika Frösen ja Ville Kuhna aikovat vielä käydä tutustumassa keskussairaalan synnytysosastoon, ennen kuin h-hetki on käsillä. Hakeeko Erika synnytyslaulusta apua, sitä hän ei vielä osaa sanoa.

– En ollut aiemmin kuullut synnytyslaulusta, vaikka olen tutustunut erilaisiin rentoutumiskeinoihin. Kyllä se varmasti omalla tavallaan auttaa, mutta en tiedä, tuleeko se synnytysvaiheessa mieleen.

– En ole vielä jännittänyt synnytystä, vaan luotan siihen, että se hoituu omalla painollaan ja ammattilaisethan siellä ovat apuna, Erika Frösen miettii.

Lue seuraavaksi