1. yle.fi
  2. Uutiset

Seitkyt ja risat ei ole mitään: Per-Olof joogaa, jumppaa ja toimii turistioppaana

Per-Olof Öller rakastaa eläkkeellä olemista. Edelleen myös ansiotyötä tekevä mies harrastaa enemmän kuin monet nuoret.

eläkkeet
Per-Olof Öller on eläkkeellä, mutta tekee yhä töitä.
Öllerin tuorein työllistäjä on lauantaina Heurekaan avautunut Dialogi ajassa - vanhenemisen taito -näyttely, joka pyrkii madaltamaan kynnystä sukupolvien välisessä kohtaamisessa. Öller toimii näyttelyssä dialogioppaana, eräänlaisena ikä-asiantuntijana kolmenkymmenen muun seniorin kanssa.Yle / Ilona Koivisto

Helsinkiläinen Per-Olof Öller ei ole kuin kuka tahansa 73-vuotias eläkeläinen. Mies paitsi harrastaa aktiivisesti, tekee edelleen myös töitä. Pitkän uran ulkoministeriön alaisissa tehtävissä ja sittemmin Nokian leivissä tehnyt Öller ei ole käyttänyt eläkepäiviään kotona istuskellen.

– Halusin päästä hyödyntämään jollain tavalla kielitaitoani, joka karttui, kun matkustelin työni vuoksi paljon. Noin kymmenen vuotta sitten, jäätyäni vähäksi aikaa työttömäksi ja pian sen jälkeen eläkkeelle, keksin kouluttautua turistioppaaksi.

Jos sitä jäisi vain keinutuoliin istumaan, niin sieltä olisi enää vaikeaa nousta ylös.

Per-Olof Öller

Öller puhuu äidinkielenään ruotsia, jonka lisäksi konkarilta taittuvat suomi, englanti, hollanti, saksa ja auttavasti myös ranska. Hän toimii oppaana esimerkiksi Helsinki-kierroksilla ja Espoon automuseossa.

– Autot ovat yksi intohimoistani. Jos en tekisi niin paljon kaikkea muuta, niin varmaankin entisöisin vanhaa tipparelluani, mies naurahtaa.

Öller lähtee ennakkoluulottomasti mukaan uusiin harrastuksiin. Viime aikoina listalle on jumpan ohella tullut muun muassa joogaa ja mindfulnessia.

– Terveellinen ruokavalio on myös olennainen asia. Tyttäreni opiskelee ravitsemusalaa ja opettaa minua syömään hyvin. Kyllä sitä sitten jaksaa. Jos sitä jäisi vain keinutuoliin istumaan, niin sieltä olisi vaikeaa nousta ylös, Öller toteaa.

Yhä useampi eläkeläinen on työkykyinen

Per-Olof ei suinkaan ole ainoa suomalainen eläkeläinen, joka yhä jaksaa tehdä ansiotyötä. 70 vuotta täyttäneiden työnteko on kuitenkin selvästi vähäisempää kuin nuorempien, 60–69-vuotiaiden työnteko. Seitsemänkymppisten työllisyysaste jääkin alle 10 prosentin. Silti eläkeikäiset ovat yhä virkeämpiä ja työhön motivoituneempia.

– Kiinnostusta tehdä työtä on yhä enemmän näissä suurissa ikäluokissa. Uskon, että se on kiinni siitä, että heillä on sitä työn imua ja halua ja myös kykyä tehdä työtä, sanoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Noin puolet eläkeläisistä tekee töitä vanhuuseläkkeen ohella, puolet ilman sitä. Hyvin suuri osa on yrittäjiä, jotka vielä jatkavat esimerkiksi perheyrityksen johdossa. Lisäksi keikkatyö sopii monelle eläkeläiselle. Esimerkiksi ääkaupunkiseudun kuntien omistama henkilöstöpalveluyhtiö Seure työllistää yli 500 yli 65-vuotiasta ihmistä.

– Meillä on paljon aktiivisia 63–68-vuotiaita keikkatyöläisiä. Keikkailu on sopiva työskentelymuoto monelle, koska siinä pystyy oman jaksamisen ja kiinnostuksen mukaan päättämään, miten paljon haluaa työskennellä, kertoo Seuren henkilöstöjohtaja Tuomas Järvinen.

"En keksi mitään pelättävää"

Monelle eläkkeelle jääminen saattaa olla pelottava, ahdistava tai jopa täysin lamaannuttava kokemus. Per-Olof Öller ei tuntenut mitään edellisistä jäätyään aikoinaan eläkkeelle.

– En todellakaan! Voi istua juomassa kahvia muiden samanikäisten kanssa. Kaikilla on aikaa keskustella. Ihmisillä, joilla on pitkä ikä takanansa, heillä on paljon kerrottavanaan mielenkiintoisia tarinoita.

Tekemisen puutteesta Öller ei ole kärsinyt.

– Tekemistä kyllä löytää. Ja jos ei siitä niin hyvä palkkakaan tule, niin tyydytystä ja iloa siitä saa, ja vaihtoehtoja riittää. Tulkaa eläkkeelle vaan, ei tarvitse pelätä!

Pelkääkö Öller oikeastaan mitään?

– En, miksi pelkäisin. En keksi mitään pelättävää, mies hymyilee.

Lue seuraavaksi