1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hollantilainen tutkintajohtaja: En moittinut Suomea, toimittajalle annettu vastaus käsitettiin väärin

Gerrit Thiry korostaa, että Hollannin viranomaiset arvostavat suuresti Suomen apua.

Tutkintaryhmä julkisti tuloksensa Nieuwegeinissa Hollannissa 28. syyskuuta. Kuva: Koen van Weel / EPA

MH17:n alasampumista selvittävän kansainvälisen tutkintaryhmän (JIT) johtaja on tarkentanut lausuntoaan, joka koskee Suomessa tehtyjä Buk-ohjustestejä.

Suomen Haagin-suurlähetystölle lähettämässään viestissä JIT:n johtaja Gerrit Thiry sanoo, ettei hänen ole ollut tarkoitus moittia Suomen hallitusta tietojen pimittämisestä. Thiryn mukaan epäselvyys syntyi, kun Hollannin poliisin suomalaistoimittajalle antamaa vastausta tulkittiin väärin.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen perjantaina, että hollantilaisen Thiryn johtama kansallinen ryhmä ei ole saanut Suomen hallitukselta lupaa jakaa Buk-ohjuksilla tehtyjen kokeiden tuloksia kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa. Thiryn mukaan lupaa on odoteltu jo jonkin aikaa.

Thiry johtaa sekä maansa omaa että kansainvälistä rikostutkintaa. Hän korostaa uudessa viestissään, että Suomen panosta tutkinnassa arvostetaan suuresti.

Aiemmin lauantaina Hollannin ulkoministeri Bert Koenders pahoitteli ohjuskokeista noussutta kohua. Koenders on keskustellut asiasta Timo Soinin kanssa puhelimessa.

Suomi on auttanut hollantilaisia tutkijoita selvittämään Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampumista Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Hollantilaisten pyynnöstä Suomessa on tehty räjäytyskokeita, joiden tuloksia on ollut tarkoitus käyttää rikostutkinnassa.

Juttua on muutettu 1.11.2016 kello 15.40. Alkuperäisessä otsikossa lukenut "toimittaja käsitti väärin" on muutettu muotoon "toimittajalle annettu vastaus käsitettiin väärin". Myös juttua on muutettu. "Suomalaisen toimittajan tulkittua väärin" on vaihdettu muotoon "suomalaistoimittajalle antamaa vastausta tulkittiin väärin".