Calais'n pakolaisleirin mielenosoitus muuttui mellakaksi

Pohjois-Ranskassa poliisi ja siirtolaiset ovat ottaneet rajusti yhteen niin kutsutun Calais'n viidakon liepeillä.

Ulkomaat
Calaisin pakolaisleiri kuvattuna maaliskuussa 2016.
Calaisin pakolaisleiri kuvattuna maaliskuussa 2016. EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Calais'n pakolaisleirin siirtolaiset ja aktivistit järjestivät lauantaina mielenosoituksen, joka muuttui mellakaksi. Protestoijien ja poliisin yhteenotto oli pahin sitten helmikuun.

Kaupungin viranomaisten mukaan kolme tuntia kestäneessä yhteenotossa kolme poliisia loukkaantui mielenosoittajien heittämistä kivistä. Poliisien ammattiliiton mukaan loukkaantuneita poliiseja olisi kuitenkin kymmenen. Lisäksi useita poliisin ajoneuvoja vaurioitui. Poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoittajia vastaan.

Poliisi arvioi, että mielenosoitukseen osallistui 200 protestoijaa.

Jännitteet ovat kasaantuneet Calais'ssa sen jälkeen, kun viidakko määrättiin suljettavaksi talven ajaksi. Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi maanantaina, että rehottava pakolaisleiri puretaan vuoden loppuun mennessä, ja turvapaikanhakijat sijoitetaan vastaanottokeskuksiin ympäri Ranskaa.

Calais'n viidakko on ranskalaisen Calais'n kaupungin liepeillä sijaitseva siirtolaisten hökkelileiri, jolla asuu arviolta 7 000-10 000 siirtolaista. Suurin osa heistä yrittää selvittää tietään salamatkustajina rekkojen kyydissä Englannin kanaalin läpi.

Lähteet: AFP