Kolumbia äänestää rauhansopimuksen hyväksymisestä

Kansanäänestyksen aattona sissijärjestö Farc ilmoitti luopuvansa kaikista omistuksistaan, joilla se on rahoittanut sisällissotaa. Rahat on tarkoitus luovuttaa uhreille ja heidän omaisilleen vahingonkorvauksina.

Ulkomaat
Londono ja Santos kättelevät. Toisessa kädessä kummallakin on koristeellinen kansio. Taustalla Raúl Castro.
Farcin johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono (oikealla) ja Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos paiskasivat kättä tulitaukosopimuksen kunniaksi kesäkuussa 2016. Taustalla myhäilee Kuuban presidentti Raúl Castro. Alejandro Ernesto / EPA

Kolumbiassa järjestetään tänään sunnuntaina kansanäänestys Farc-sissiliikkeen kanssa saavutetusta rauhansopimuksesta.

Kolumbian perustuslakituomioistuimen päätöksellä rauhansopimus tarvitsee taakseen vain noin 13 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestyspaikat aukeavat Kolumbiassa aamukymmeneltä Suomen aikaa.

Vasemmistolaisen Farcin johtohahmo Rodrigo Londono ja Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos allekirjoittivat alkuviikosta rauhansopimuksen, jolla lopetettiin 52 vuotta kestänyt väkivalta. Cartagenan kaupungissa järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa oli 2 500 kutsuvierasta, heidän joukossaan muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Kolumbiassa monet julkisuuden henkilöt, kuten laulajat Shakira ja Juanes, jalkapalloilijat Falcao sekä Carlos ”El Pibe” Valderramma ja näyttelijä John Leguizamo ovat kampanjoineet rauhansopimuksen hyväksymisen puolesta.

Samaan aikaan pieni osa tunnetuista kolumbialaisista on asettautunut julkisesti rauhansopimuksen vastustajaksi. Esimerkiksi elokuvantekijä Fernando Vallejo ilmoittaa, ettei pahimman rikollisjoukon kanssa tule neuvotella rauhanehdoista.

Nimekkäin sopimuksen vastustaja on kuitenkin entinen presidentti Alvaro Uribe, jonka mielestä rauhansopimuksen hyväksyminen tarkoittaisi muun muassa sitä, että sissien julmuudet jäisivät rankaisematta.

Kaikesta huolimatta viimeaikaiset mielipidetiedustelut ovat osoittaneet, että sopimuksen läpimeno on erittäin todennäköistä.

Farc luopuu varannoistaan sisällissodan uhrien hyväksi

Sissijärjestö Farc ilmoittaa, että se luopuu rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti kaikista omistuksistaan.

Kolumbian hallituksen mukaan Farc omistaa laajoja alueita arvokasta maata sekä karjatiloja, kauppoja ja rakennusyhtiöitä. Sissiliikkee epäillään harjoittaneen liiketoimintansa avulla esimerkiksi väitettyjen huumebisneksiensä rahanpesua.

Farcin tulee luopua kaikista rahoistaan ja omaisuudestaan ennen kuin liike voidaan hyväksyä poliittiseksi puolueeksi. Varat aiotaan luovuttaa vahingonkorvauksina sisällissodan uhreille ja heidän omaisilleen.

Rauhansopimuksen hyväksymisen jälkeen kapinallisten tulee luovuttaa aseensa YK:lle 180 päivän kuluessa.

Ne kapinalliset, jotka luopuvat aseistaan ja tunnustavat rikoksensa säästyvät vankilatuomiolta. He voivat suorittaa korvauksen väkivallan uhreille tekemällä työtä esimerkiksi maatalouden, turismin tai elintarviketuotannon parissa konfliktista kärsineillä alueilla.

Kolumbian 52 vuotta kestänyt sisällissota tappoi yli 220 000 ihmistä ja ajoi miljoonia kodeistaan.

Lähteet: Reuters, AFP