Lehti: Trump näyttää välttäneen valtionverot 1990-luvulta asti

Trump ei ole lupauksistaan huolimatta julkistanut verotietojaan, kuten Yhdysvaltain presidenttiehdokkailla on tapana.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump vaaliväittelyssä 26. syyskuuta.
AOP

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ei näytä maksaneen valtionveroja miltei kahteen vuosikymmeneen. Verottomuus on kuitenkin noudattanut lain kirjainta, NYT kertoo.

Trump kirjasi vuoden 1995 veroilmoitukseensa liiketoimintansa 916 miljoonan dollarin tappiot. NYT:n tiedossa ei ole Trumpin seuraavien vuosien tuloja, mutta 916 miljoonan dollarin tappio on niin iso, että hän on saanut ansaita 50 miljoonaa dollaria vuodessa veroitta jopa 18 vuoden ajan.

NYT:n mukaan tappiot olivat peräisin useista epäonnistuneista liiketoimista: kolmen Atlantic Cityssä sijainneen kasinon huonosta hoidosta, virheeksi osoittautuneesta yrityksestä lentoliikenteen harjoittajaksi sekä hyvin kalliin manhattanilaisen hotellin ostamisesta taloudellisesti väärällä hetkellä.

Trumpin kirjanpitäjä vahvisti tiedot aidoiksi

NYT:n toimittaja sai Trumpin tappiotiedot postitse nimettömästä lähteestä. Trumpin entinen kirjanpitäjä Jack Mitnick, jonka nimi esiintyy lähetetyissä papereissa, on vahvistanut NYT:lle asiakirjojen aitouden. Mitnick kertoo ihmetelleensä aikoinaan, miten joku saattoi omistaa niin valtavasti ja elää yltäkylläisyydessä maksamatta veroja.

Trump on painottanut kampanjassaan varakkuuttaan ja menestystään liikemiehenä sen takeena, että hän olisi oikea mies hoitamaan myös maansa taloutta. Veroilta säästymistä hän ei näytä pitävän vaalivalttina, sillä hän on kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan lupailuistaan huolimatta.

Hillary Clinton on kertonut veronsa 40 vuoden ajalta.

Verotuksen avaaminen on ollut Yhdysvaltain presidenttiehdokkailla tapana 1970-luvulta asti. Demokraattien ehdokas Hillary Clinton on kertonut omansa neljältä viime vuosikymmeneltä. Myös Trumpin rinnalla Valkoiseen taloon varapresidentiksi pyrkivä Mike Pence on julkistanut verotietonsa kymmenen vuoden ajalta.

NYT:n uutisen vuoksi julkaistussa tiedotteessakaan Trumpin kampanjaväki ei mainitse vuoden 1995 veroilmoitusta ja suurtappioita. Tiedotteessa painotetaan, että Trump on maksanut elämänsä aikana satoja miljoonia dollareita erilaisina veroina. NYT:n artikkeli on osa demokraattipuolueen ja Clintonin vaalikampanjaa, Trumpin vaaliväki syyttää.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, Yle