Kymmeniä kuolleita hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa Etiopiassa

Uskonnollinen juhla muuttui hallituksen vastaiseksi mielenosoitukseksi, jonka poliisit hajottivat kyynelkaasulla ja ilmaan ampumalla.

mielenosoitukset
Etiopia kartta
Yle Uutisgrafiikka

Etiopiassa kymmeniä ihmisiä on kuollut uskonnollisessa juhlassa syntyneessä kaaoksessa Bishoftun kaupungissa.

Uskonnollinen juhla muuttui hallituksen vastaiseksi mielenosoitukseksi, jonka poliisit hajottivat kyynelkaasulla ja ilmaan ampumalla. Säikähtäneet väkijoukot talloivat toisiaan kuoliaaksi ja osa putosi toistensa päälle syvään ojaan.

Kuolleita on ainakin 52, vahvistivat hallituksen viranomaiset valtiollisen median mukaan. Myös opposition mukaan kuolleita olisi ainakin 50.

Sosiaalisen median vahvistamattomien tietojen mukaan kuolleita olisi jopa satakunta. Joidenkin tietojen mukaan poliisi olisi myös ampunut mielenosoittajia. Tiedot ovat vahvistamattomia.

Kaupungissa vietettiin Irreecha-seremoniaa, joka on vuosittainen sadekauden päättymisen juhla. Alueen asukkaat ovat oromoheimoon kuuluvia.

Kulkueeseen osallistuneet nostivat ranteensa pään yli ristiin, mikä on noussut Etiopian hallitusta vastustavien mielenosoittajien symboliksi. Osa mielenosoittajista heitteli poliiseja pulloilla ja kivillä.

Etiopian hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat Oromian alueella 2015. Viime kuukausina ne ovat levinneet myös Amharan alueelle pohjoiseen.

Lähteet: Reuters, AFP