Näitä kirjoja tunnetut henkilöt lukevat juuri nyt – nappaa lukuvinkit talteen

Turun Kirjamessuilta pysäytetyt tunnetut suomalaiset lukevat kirjoja laidasta laitaan.

kirjat
Kirjoja kirjastoautossa.
Heikki Rönty / Yle

Roope Lipasti, kirjailija

– Luen parhaillaan Jari Ehrnroothin Hyvintoimintayhteiskuntaa. Haastattelen miestä Kirjamessuilla. Kirja on varsin radikaali, virkistävä ja mielestäni hyvä yhteiskuntapoliittinen avaus. Moista en ole koskaan lukenut.

Kirjassa on ajatuksia, jotka luultavasti ammutaan alas välittömästi, ja häntä syytetään varmaan oikeistoradikaaliksi. Ne ovat kuitenkin fiksuja ja perusteltuja juttuja, ja hän sanoutuu irti puoluepolitiikasta, kertoi Lipasti lauantaina.

Roope Lipasti
Kalle Mäkelä / Yle

Reijo Mäki, kirjailija

– Luen parhaillaan Jax Millerin kirjaa Verta sakeampaa.Kirjoitan parhaillaan ja Millerin kirja on rakenteeltaan sellainen, että siihen on helppo palata, ja sitä on helppo lukea pätkissä, Mäki kertoo.

Reijo Mäki
Yle

Wenzel Hagelstam, antiikkialan asiantuntija

– Minulla on tällä hetkellä kesken useampikin Pohjois-Euroopan historiaa käsittelevä kirja muun muassa Henrik Meinanderilta ja myös Matti Klingeltä, Hagelstam kertoo.

Wenzel Hagelstam
Yle

Roope Kankare, Sampo Mustonen ja Jalo Niinikangas, kirjailijat

Roope Kankare, Sampo Mustonen ja Jalo Niinikangas julkaisivat lauantaina oman kirjan. Pojat ryhtyivät kirjailijoiksi todistaakseen väitteen "Pojat eivät lue" vääräksi. KaMuNi – 354 elämänviisautta on poikien mukaan "mukava lukukokemus" ja sopii kaikenikäisille.

– Luen itse kirjaa nimeltä Valkopukuinen nainen. Mun vaari on lukenut tuon saman kirjan. Hän suositteli sitä, Jalo Niinikangas kertoo.

– En muista kirjailijaa, mutta kirjan nimi on Zen.Löysin tämän kirjan kesälomalla alennusmyynnistä. Se on aika vaikealukuinen ja vaatii paljon ajatustyötä. Kirja kertoo buddhalaisuudesta ja japanilaisuudesta, joista olen todella kiinnostunut, Roope Kankare kertoo.

– Mulla on kesken Nälkäpeli. Sain sen lahjaksi jo viime jouluna. Se on sopivan jännittävä. Minä luen yleensä sellaisia varmoja valintoja eli muiden suosittelemia kirjoja, Sampo Mustonen sanoo.

Poikia
Yle

Mari Rantasila, näyttelijä, ohjaaja, laulaja

– Luen parhaillaan Sofi Oksasen Baby Janea. Kävin kesällä naapurilta lainaamassa kirjoja ja bongasin tämän sieltä. Tästä tehdään elokuvakäsikirjoitusta ja halusin palauttaa mieliin millainen kirja tämä olikaan. Ja tämähän on todella elokuvamainen, kertoo Rantasila, joka sanoo lukevansa lähes pelkästään kotimaista kirjallisuutta.

Mari Rantasila
Yle

Kari Häkämies, Varsinais-Suomen maakuntajohtaja

– Luin kirjamessuja varten Karo Hämäläisen teoksen Yksin. Kesken on parhaillaan muutama lastenkirja, joita luen 7-vuotiaalle pojalleni. Harrastan Beatleseja ja luen kaiken mitä aiheesta käsiini saan. Nyt kesken on Paul McCartneyn elämänkerta, Häkämies kertoo.

Kari Häkämies
Yle

Kaari Utrio, kirjailija

– Luen parhaillaan kirjaa, jonka nimi on Sivilisaation loppu. Kirjailijaa en muista. Aihe on hyvin mielenkiintoinen. Siinä kerrotaan kuinka maapallon luonnonvarat hupenevat ja mitä asialle voisi tehdä, Utrio kertoo.

Kaari Utrio
Yle

Juhani Tamminen, kiekkolegenda

– Luen joka yö. Viime yönä käsittelyssä oli Ken Drydenin kirjan The Game. Dryden on legendaarinen entinen NHL-maalivahti ja älykkö. Tämä on poikkeuksellinen kirja jääkiekko-nimisestä pelistä.

Toinen kirja, joka on puolittain auki, on legendaarisen ruotsalaisen valmentaja Sven-Göran Eriksson kirja. Tykkään katsoa, mitä kollegat kirjoittavat, kertoo Tamminen, jonka yöpöydällä on kolmisenkymmentä kirjaa.

Juhani Tamminen
Yle

Jenni Haukio, Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö

– Nyt olen keskittynyt upeaan Matti Kurjensaaren Loistava Olavi Paavolainen -kirjaan. Luen yleensä iltaisin ja pakko myöntää – öisin. Päivisin ei vaan ole aikaa, kertoo Haukio, joka lukee yleensä montaa kirjaa yhtä aikaa.

Jenni Haukio
Yle

Annika Saarikko, kansanedustaja

– Kun hyvä kirja osuu kohdalle, tulee sitä luettua vaikka läpi yön. Tällä hetkellä kesken on klassikko Olemisen sietämätön keveys. Kesken on myös Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma, kertoo Saarikko, jolla on huonosti aikaa lukemiseen.

Annika Saarikko
Mari Kahila / Yle

Anna Kortelainen, kirjailija

Kirjailija Anna Kortelaisella on yhä ahmimisikä kirjojen suhteen. Hän lukee todella paljon. Parhaillaan Kortelainen lukee Mirkka Danielsbackan kirjaa Sotavankikohtalot.

- Luen enintään kolmea kirjaa yhtä aikaa. Aika paljon tietokirjoja, mutta illalla luen romaaneja.

Kirjailija Anna Kortelainen
Taidehistorioitsija, kirjailija ja tutkija Anna Kortelainen on kirjoittanut Stendhalin syndroomasta kirjassaan Hurmio. Oireet, hoito, ennaltaehkäisy.Minna Rosvall / Yle

- Parhaillaan ilalukemisena on Sami Hilvon Pyhä peto.

- Toivoisin lisää huomiota lasten ja nuorten tietokirjallisuudelle. Lapsille voisi sitä kautta syntyä portti lukemiseen.