Poliisiylijohtaja: Mikään ei ole muuttunut voimankäytössä

Seppo Kolehmaisen mukaan kohdehenkilö on aina osaltaan vaikuttamassa siihen, miten tilanteet etenevät.

Kotimaa
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.Yle

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei ota kantaa valtatie 4:n sunnuntaisiin tapahtumiin, koska selvitystyö on vasta alussa. Hän kuitenkin vakuuttaa, että jokainen aseenkäyttö tutkitaan huolellisesti.

Useimpina 2000-luvun vuosina yhtään ihmistä ei ole kuollut poliisin luoteihin. Tänä vuonna kuolleita on kolme, mutta Kolehmaisen mukaan kyse on tilastollisesta vaihtelusta.

– En näe linjallista muutosta. Koulutus, ohjeistus ja poliisin voimankäyttöä koskeva lainsäädäntö ovat edelleen samanlaiset. Tietysti yksikin tapaus on liikaa, mutta nämä määrät ovat tosi pieniä.

Hämeen poliisi ampui sunnuntaina valtatie 4:llä kaahanneen autoilijan. Kyse ei ollut kaahaajan kiinniotosta vaan kolaria seuranneesta uhkaavasta tilanteesta, johon poliisi osui paikalle sattumalta: kuulustelujen perusteella poliisi ampui kolmekymppisen miehen pysäyttääkseen väkivaltarikoksen.

Kolehmaisen mukaan tiedossa ei ole mitään seikkaa, jonka vuoksi poliisin voimankäyttö tulisi ottaa erityiseen tarkkailuun. Hän korostaa, ettei voimankäytön tavoitteena ole koskaan surmaaminen vaan ainoastaan henkilön toiminnan pysäyttäminen.

– Joskus nämä johtavat ääritilanteissa kohdehenkilön menehtymiseen. Kohdehenkilö on aina myös omalla toiminnallaan ratkaisemassa sitä, mihin suuntaan voimankäyttötilanteet menevät, ja poliisihan ei kohdehenkilön toimintaa voi ennakolta tietää.

Valtatie 4:n tapahtumia selvittää nyt valtakunnansyyttäjänvirasto. Tutkinta alkaa virallisesti huomenna maanantaina.

Muokattu 2.10. klo 20.57: Täsmennetty tietoja ampumistilanteesta.

Lähteet: Yle Uutiset