Hyppää sisältöön

Irakin liikenneministeri: Sumereilla oli maailman ensimmäinen avaruuskeskus – 7000 vuotta sitten

Ministerin mukaan sumerit lensivät nykyisessä Etelä-Irakissa sijaitsevasta kaupungista vieraille planeetoille.

Ziggurat eli porraspyramidi Urin muinaisessa kaupungissa nykyisen Irakin Dhi-Qarin maakunnassa. Kuva: EPA

Irakin liikenneministeri Kazem Finjan on väittänyt, että muinaiset sumerilaiset ovat keksineet avaruusmatkailun. Finjan puhui asiasta lehdistötilaisuudessa Irakin eteläisessä maakunnassa Dhi Qarissa, kertoo The New Arab -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Puheessaan Finjan sanoi, että sumerilaiset rakensivat maailman ensimmäisen lentokentän alueelle noin 5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Arabiankielisen puheen videotallennusta on levitetty myös Twitterissä. (siirryt toiseen palveluun)

Ministeri väitti puheessaan lisäksi, että tuo lentokenttä nykyisessä Etelä-Irakissa toimi avaruusmatkailun keskuksena, mistä kautta muinaiset sumerit lensivät muille planeetoille ja löysivät muun muassa Pluton.

Lisäksi ministeri sanoi, että kaikki enkelit olivat itse asiassa avaruusmatkailijoita.

Ministeri perusti väitteensä sumeriasiantuntijan, professori Samuel Kramerin tutkimukseen. The New Arab -lehti kuitenkin huomauttaa, että Kramer kirjoitti vain sumerilaisten luomismyyttien osoittavan, että he tunsivat aurinkokunnan järjestelmän.

Sumerien alkuperää ei tiedetä

Sumerit olivat vanhin tunnettu siviilisaatio Irakissa. He asettuivat Irakin eteläosiin arviolta noin 5 000–4 500 eKr. Sitä, mistä he sinne saapuivat, ei tiedetä. Myöskään sumerin kielellä ei tiedetä olevan mitään sukulaiskieliä.

Sumerit kehittivät ensimmäisenä maailmassa kirjoitustaidon, josta myöhemmin kehittyi nuolenpääkirjoitus, sekä muun muassa maataloutta ja käsityötaitoja.

Sumerien kukoistuskausi oli noin 3 100–2 400 eKr, jolloin Mesopotamian alueella oli useita kehittyneitä aikansa suurkaupunkeja.