Näyttelijöiksi opiskelevat nuoret kiertävät Suomea – "Voidaan puhua jopa rekrytoinnista"

Teatterikorkeakoulun Lavat auki! -hanke avaa ovia uudenlaiseen näyttelijäkoulutukseen, jossa jalkaudutaan ympäri Suomen. Projektin lomassa näyttelijät pääsevät verkostoitumaan ja luomaan katsetta jo työelämään.

kulttuuri
Teatterikorkeakoululaisten Kärpäsen ja herrat -näytelmä.
Lavat auki! -hankkeen näytelmänä nähdään Kärpäset ja herrat.Katri Naukkarinen / Taideyliopisto

Kotkan ja muutaman muun teatterin ohjelmisto saa tuoretta otetta tekemiseensä, kun Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat tuovat näytelmänsä maakuntiin.

Nuoret näyttelijät Sonja Salminen ja Verneri Lilja nähdään keskiviikkona ja torstaina Kotkan kaupunginteatterin lavalla näytelmässä Kärpäset ja herrat.

Kyse on Lavat auki! -produktiosta, joka kuuluu osana näyttelijäopiskelijoiden koulutukseen. Opiskelijoiden on tarkoitus koluta katsomoja ympäri Suomen. Kotkan lisäksi ryhmä kiertää Kuopiossa, Turussa ja Kemissä.

– Kiertäminen ehkä vähän jopa lievittää tiettyä pelkoa ja jännitystä tulevaisuudesta. Täällä, sekä aikaisemmin Kuopiossa, vastaanotto on ollut hirveän hyvä. Kaikki tuntuvat olevan innoissaan, ystävällisiä ja avuliaita, hymyilee Salminen.

Tämä mahdollistaa meille opiskelijoille tutustumisen työelämään.

Tärkeä verkostoitumismahdollisuus näyttelijöille

Lavat auki! –hanke on arvokas myös nuorien näyttelijöiden työelämään verkostoitumisen kannalta. Teattereita kiertäessä katseita luodaan jo kohti tulevaa.

– Tämä mahdollistaa meille opiskelijoille tutustumisen työelämään. Samalla myös teatterin johto näkee, keitä on valmistumassa ja tulossa kohta työelämään, sanoo Verneri Lilja.

Kotkan kaupunginteatterilla tarkkaillaankin tulevia nuoria kykyjä.

– Minusta on hyvä, että yksi vuosikurssi esiintyy nyt meillä ja näen heidän työtään. Kyllä se on minullekin tosi tärkeätä. Voidaan jopa puhua mahdollisesta rekrytoinnista, sanoo Kotkan kaupunginteatterin johtaja Snoopi Siren.

Teatterikorkeakoulu sijaitsee Helsingissä, mikä Sirenin mukaan kerää näyttelijöitä alueelle – jopa liiaksi. Varsinkin freelancer-näyttelijät ovat Sirenin mukaan sijoittuneet pääkaupunkiseudulle.

– Yksi keskeinen tekijä on saada tulevat taiteilijat näkemään mahdollisuuksia muuallakin Suomessa, koska töitä saattaisi olla tarjolla. Helsingissä niitä ei tällä hetkellä kaikille ole, mikä on valitettava fakta.

Kokeneet teatterintekijätkin voivat oppia nuorilta nousevilta kyvyiltä muistuttamalla teatterin perusteista.

– Meillekin on välillä hyväksi tarkastella teatterintekemisen perusyksikköä, joka on yksi näyttelijä. Yksittäinen näyttellijä saattaa laitosteatterissa helposti unohtua kaiken alle, varsinkin kun isoja tuotantoja lavastetaan ja puvustetaan. Hyvä aina muistaa missä tässä lajissa on kysymys.

Welcome to the Jungle!

Teatterikorkeakoululaiset esittävät Kärpäset ja herrat -näytelmän kahdesti Kotkassa. Kärpäset ja herrat on William Goldingin klassikkoromaaniin Kärpästen herra pohjautuva näytelmä. Pelkästään romaanin teemoissa ei pidättäydytä, vaan näyttelijöiden omia kokemuksia on risteytetty romaanin maailmaan.

– Kyllä sitä on aika reippaalla kädellä tavallaan linkitetty meidän omaan maailmaan ja moniin muihin asioihin, sanoo Salminen.

Teatterikorkeakoululaisten Kärpäsen ja herrat -näytelmä.
Lavat auki! -hankkeen näytelmänä nähdään Kärpäset ja herrat.Katri Naukkarinen / Taideyliopisto

Yleisö ei ole heille entuudestaan tuttua. Lilja on vieraillut teatterilla Kotkassa kerran aikaisemmin pari vuotta sitten, jolloin hän tapasi talon väkeä.

– Olimme koulun puolesta täällä improvisaatio-kisoissa. Mutta en silloin ehtinyt käydä katsomassa mitään juttua täällä.

Keskiviikkona Kotkan kaupunginteatterin väki viettää virkistäytymispäivää ja koko teatterin väki tulee katsomaan ryhmän esitystä. Se tuo oman jännityksensä esiintymiseen.

– Kyllä se jännittää, uusi paikka ja yleisö. Se on kuitenkin ihan hyvää jännitystä.

Lavat auki! –hanke toteutetaan nyt toista kertaa. Produktiossa yhdistyvät uudenlainen toimintaympäristö, kansainvälisyys ja kotimaan teatterikentän tuntemus.

Jos olisi sellainen olo, että olen näyttelijänä valmis, ei varmaan kannattaisi enää näytellä.

Fyysisyys säilynyt näyttelijäopinnoissa Turkan jälkeenkin

Hiljattain edesmenneet legendaariset Jouko Turkka ja Kalle Holmberg uudistivat teatterintekemistä. Sonja Salmisen mukaan opinahjossa on yhä säilynyt fyysisyys, vaikka ei enää siinä määrin kuin Turkan aikaan.

– Fyysisyys liittyy myös psyykkiseen puoleen ja kehon lämmittämiseen. Väitän, että sitä ei kuitenkaan ihan niin paljon ole. Kyse on enemmän vapaaehtoisuudesta.

Ensi vuonna maisterin paperit saavat näyttelijät uskovat, että opiskelu jatkuu työelämään siirtymisen jälkeenkin.

– Jos olisi sellainen olo, että olen näyttelijänä valmis, ei varmaan kannattaisi enää näytellä. Aina pitäisi olla intohimo itsensä kehittämiseen, sanoo Salminen.

Kotkan kaupunginteatterin johtajakaan ei ole vielä nähnyt, mitä tuleman pitää.

– Veikkaisin, että on tulossa artistinen teos, arvelee Snoopi Siren.