1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymmenien miljoonien eurojen JAKK-sotku nyt oikeudessa – annettiinko tahallisesti vääriä tietoja vai ei?

Jalasjärven kunnan kriisiytymiseen ja kuntaliitokseen Kurikan kanssa ajanut JAKK-vyyhti on päätynyt vihdoin käräjäoikeuden käsittelyyn.

Kotimaan uutiset
JAKKin koulutuskäytössä olevia kuorma-autoja.
JAKKin koulutuskäytössä olleet autot olivat tuttu näky maanteillä ympäri Suomea.Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä aikuiskoulutuskeskus JAKKin rahoitusepäselvyyksiä. Ne juontavat juurensa aina vuoteen 2005, ja tulivat ilmi vuonna 2009, kun opetusministeriö alkoi tutkia aikuiskouluttajille maksettuja tukia.

Valmisteluistunto asiassa pidettiin jo kesällä ja nyt kahden eri syytekokonaisuuden käsittelyyn on varattu yli kolmekymmentä päivää.

Poliisille jätettiin tutkintapyyntö asiassa vuonna 2011, mutta varsinainen poliisitutkinta alkoi vasta vuonna 2013. Silloin korkein hallinto-oikeus linjasi, että ministeriön Jalasjärven kunnalle tekemä 35 miljoonan euron takaisinmaksuvaatimus oli perusteltu ja pantiin täytäntöön. Kunta omisti JAKK-liikelaitoksen ja oli näin vastuussa sille maksetuista tuista.

Adultan tapauksessa syytteet hylättiin

Opetusministeriön eri oppilaitoksille määräämät takaisinperinnät ovat herättäneet paljon kritiikkiä, ja oppilaitokset ovat väittäneet toimineensa täysin ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

JAKKin lisäksi maksumiehiksi ovat joutuneet muun muassa aikuiskoulutuskeskus Adulta sekä MJK-koulutuskeskus. Adultan tapaus on oikeudessa jo käsitelty: 29 miljoonaa euroa maksettuja tukia perittiin takaisin, mutta Tuusulan käräjäoikeuden mukaan rikosta asiassa ei tapahtunut. Tahallisuutta ei voitu osoittaa ja oikeus hylkäsi kaikki syytteet avustuspetoksista.

Törkeä avustuspetossyyte neljälle

JAKKin kohdalla aletaan nyt käsitellä syytteitä törkeistä avustuspetoksista. Syytettyjen penkillä on neljä henkilöä. JAKKin entiselle rehtorille sekä entiselle kuljetuspuolen johtajalle vaaditaan rangaistusta törkeästä avustuspetoksesta koko takaisinperityn 35 miljoonan euron osalta ja kahdelle muulle noin miljoonan euron osalta. Oikeuskäsittelyt kestävät aina tammikuulle saakka.

Perimmäinen kysymys on siitä, ovatko syytteen nyt saaneet henkilöt antaneet tahallaan vääriä tietoja Opetushallitukselle valtionosuuden saamisen perusteeksi käyvien JAKK:n oppisopimusten määrästä. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

JAKK-sotkusta seurasi Jalasjärven kunnan ajautuminen kriisikunnaksi ja yhdistyminen Kurikan kaupunkiin vuoden 2016 alusta. JAKK puolestaan siirtyi samaan aikaan osaksi Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun aikuiskoulutusta.

Juttua korjattu klo 9:04: Oikeuskäsittelyyn on varattu yli kolmekymmentä päivää.

Lue seuraavaksi