Satovahinkovakuutuksen otti vain harva viljelijä – "Varmaan olisi pitänyt ottaa"

Upouusi satovahinkovakuutus on jäänyt useimmilta viljelijöiltä ottamatta. Osassa maata vakuutus olisi ollut tarpeen, kun sade tuhosi viljelmiä.

satovahingot
Kuvassa Tapani Orjala
Tapani Orjala.Juha Kemppainen / Yle

Viljelijä Tapani Orjalan pellot sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla, jossa sade synnytti paikoin paljon satovahinkoja.

– Taidan kuulua siihen enemmistöön, joka ei vakuutuksia ole ottanut, harmittelee Kokkolan Lohtajalla maata viljelevä Tapani Orjala.

Sadetta tuli tänä vuonna liiaksi asti. Sitä ei Orjalan ohra sietänyt, ja nyt ohrasta reilu kolmannes jäi saamatta. Onneksi kaurasato oli tavallinen, yhdeltä lohkolta ehkä jopa hyvä. Yksikään lohko ei jäänyt täysin ilman satoa. Monella muulla jäi.

Valtio ei enää korvaa

Tänä vuonna astui voimaan käytäntö, että satovahingoista saa korvausta vain, jos on ottanut vakuutusyhtiöstä satovahinkovakuutuksen. Aiemmin satovahinkoja on korvannut valtio.

LähiTapiolasta ja OP-Pohjolasta kerrotaan, että satovahinkovakuutuksia on otettu vielä vähän. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla on toistatuhatta maatilaa ja ProAgrian arvion mukaan alueella on otettu vasta vain muutamia kymmeniä vakuutuksia.

Kuvassa juolavehnän torjuntaa puinnin jälkeen ohrapellolla
Juolavehnän torjuntaa ohrapellolla.Juha Kemppainen / Yle

Tapani Orjala ei ottanut vakuutusta, koska mielsi sen samanlaiseksi kuin aiemmin voimassa olleen valtion satovahinkokorvauksen, jossa omavastuu oli niinkin korkea kuin 30 prosenttia. Käsitys oli, ettei korvausta kuitenkaan olisi saanut, sen verran kovat ehdot aiemmin olivat.

– Varmaan olisi pitänyt ottaa. Riippuu vähän vakuutuksen laajuudesta. Maksu olisi tietysti ollut korkeampi. Tuo oli niin uusi asia, että se jäi.

Ihan vielä ei ole varmaa, ottaako Orjala vakuutusta ensikään vuonna. Täytyy kuulostella kokemuksia ja kysellä vakuutuksen ehtoja.

Korvaa luonnon aiheuttamia tuhoja

Satovakuutus korvaa luonnonilmiöistä aiheutuneet vahingot, esimerkiksi poikkeuksellisten sateiden tai tulvien tuhoamat kasvustot.

Vakuutus pitää ottaa ennen huhtikuun alkua. Esimerkiksi LähiTapiolasta kerrotaan, että koska työt pääsivät tänä vuonna alkuun hyvin eri aikaan eri puolilla maata, vakuutuksia on voitu ottaa myös eri aikaan keväästä.

Eri vakuutusyhtiöiden tuotteita on vaikea vertailla, sillä ehdot poikkeavat toisistaan. Viljelijöiden useimmin käyttämät vakuutusyhtiöt, OP-Pohjola ja LähiTapiola, tarjoavat satovahinkovakuutuksia, joiden omavastuut vaihtelevat 15 ja 20 prosentin välillä.