Nettistudio: Mistä sotesäästöt otetaan?

Sote-uudistus säästäisi viime tietojen mukaan muutamassa vuodessa noin kolme miljardia euroa. Yle Jyväsylän Nettistudiossa kansanedustajat Lauri Ihalainen (sd.) ja Petri Honkonen (kesk.) perkaavat sote-ratkaisun säästöjä.

Keski-Suomi
Lauri Ihalainen ja Petri Honkonen Yle Jyväskylän Nettistudiossa.
Kansanedustajat Lauri Ihalainen (sd.) ja Petri Honkonen (kesk.) Yle Jyväskylän Nettistudiossa. Keskustelua isännöi Pekka Autio.

Aluehallinnon uudistukseksi kasvanut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on pyörinyt pitkälti rakenteiden tasolla. Aluemedian teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät juuri usko sote-uudistuksen tavoitteiden täyttyvän.

Sote-uudistuksen arvioidaan kuitenkin säästävän miljardeja euroja muutamassa vuodessa. Kyse on siitä, mistä säästöt tulevat.

– Minä luulen, että valtion tiukka ohjaus rahoitukseen on se väline, jolla säästöjä pyritään saamaan. Siitä taas herää kysymys, että saadaanko säästöt rakenteita uudistamalla, ja ovatko palvelut kaikkien saatavilla, pohtii Lauri Ihalainen (sd.).

– Palveluiden tuotannon tapaa täytyy muuttaa, jos säästöjä halutaan. Päällekkäistä työtä tehdään paljon, ja senkin vuoksi tämä uudistus on tarpeen, sanoo Petri Honkonen (kesk.).