Brexit-aikataulu selkeni – punnan arvo putosi alimmilleen kolmeen vuoteen

Britannian EU-eron aikataulusta saatiin jonkinlaista osviittaa eilen. Sen sisältö puolestaan herättää kysymyksiä.

Brexit
Brexit symbolikuva.
AOP

Britannian punnan arvo laski maanantaina alimmilleen kolmeen vuoteen euroon verrattuna. Sunnuntaina Britannian pääministeri, konservatiivipuolueen johtaja, Theresa May ilmoitti, että Britannia aloittaa eroneuvottelut Euroopan unionin kanssa maaliskuun loppuun mennessä.

Eurolla sai tänään 87,46 pennyä. Viimeksi kurssi oli näin alhainen elokuussa 2013. Sittemmin kurssi vaikuttaa vakiintuneen 87,2 pennyyn euroa kohti.

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond varoitteli tänään maanantaina, että edessä on kuohuntaa, kun Britannia eroaa Euroopan unionista.

– Liike-elämä on muutaman vuoden, tai kenties jopa pidempään, epävarma EU-suhteidemme lopullisesta tilasta, Hammond kuvaili tulevaisuutta.

Hammond on ns. pehmeän brexitin kannalla. Tällöin Britannia säilyttäisi pääsynsä EU:n yhteismarkkinoille ja vastaavasti EU-maiden tuotteet pääsisivät edelleen brittimarkkinoille kutakuinkin samaan malliin kuin Britannian ollessa EU-maa.

Neuvotteluiden EU:n kanssa arvioidaan vievän pari vuotta.

Millaisen eron pääministeri haluaa?

Osa sijoituspankeista on kommentoinut pääministeri Mayn lausumien merkitsevän, että Britannia saattaa tähdätä niin sanottuun kovaan brexitiin, joka tarkoittaisi, että maa irrottautuu kokonaan yhteismarkkinoista. May on sivuuttanut ajatuksen, että edessä olisi valinta "kovan" ja "pehmeän" eron välillä. Rahoitusalajätti JP Morgan tulkitsee Mayn puheiden viittaavan kovaan brexitiin: Britannia jättäisi EU:n tulliliiton.

– Vaikka May ei pidä kova–pehmeä-jaosta, tämä näyttää aika kovalta, JP Morgan arvioi viestissään asiakkailleen.

Kauppaministeri Liam Fox on kommentoinut Britannian haluavan parhaan, ei välttämättä nopeimman, eron EU:sta. Fox on pääministerin läheinen liittolainen ja hän on yksi tärkeimmistä Britannian EU-eroa ajaneista nyt hallituksessa olevista ihmisistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters