Venäjä syyttää pidätettyä ukrainalaistoimittajaa vakoilusta

Ukrainan mukaan journalisti ei ollut Moskovassa töissä vaan vierailulla sukulaistensa luona.

Ulkomaat
Arkistokuva FSB:n päämajasta, joka oli myös Neuvostoliiton KGB:n päämaja. Vuonna 1898 rakennetun talon arkkitehtuuria on kuvattu uusbarokkiseksi.
Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n päämaja Moskovassa Lubjankan aukiolla.Stringer / EPA

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo pidättäneensä ukrainalaisen journalistin epäiltynä vakoilusta Venäjällä. Pidätetyn Roman Suštšenkon työnantaja, valtiollinen Ukrinform-uutistoimisto, kiistää vakoilusyytökset.

Ukrinform sanoo (siirryt toiseen palveluun), että Pariisissa kirjeenvaihtajana työskentelevä Suštšenko oli Moskovassa lomalla viime viikolla, kun hänet pidätettiin.

FSB sanoo lyhyessä julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun), että Suštšenko on Ukrainan puolustusministeriön tiedustelun eversti ja keräsi Venäjällä tietoja Venäjän asevoimista ja kansalliskaartista. Ukrainan hallitus on kiistänyt väitteet.

Moskovalainen tuomioistuin on määrännyt Suštšenkon kahden kuukauden tutkintovankeuteen.

Ukraina syyttää Venäjää panttivankien ottamisesta

Ukrainan ulkoministeriö ilmoitti pitävänsä pidätystä osana Venäjän politiikkaa, jossa Venäjän viranomaisten käsiin joutuneita ukrainalaisia käytetään poliittisina panttivankeina.

Keväällä 2014 Venäjä miehitti Ukrainalta Krimin niemimaan, ja se tukee Itä-Ukrainan separatisteja.

Venäjän ulkoministeriö sanoo, että Suštšenko työskenteli Venäjällä hakematta vaadittua ulkoministeriön journalistiakkreditointia.

Ukrinform sanoo Suštšenkon olleen Moskovassa yksityisellä vierailulla tapaamassa sukulaisiaan.

Tiedot journalistin pidätyksestä tulivat julkisuuteen, kun Lefortovon tutkintavankilassa rutiininomaisella tarkastusvierailulla olleet ihmisoikeusaktivistit kohtasivat sellissä miehen, joka kertoi olevansa pidätettynä vakoilusta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lähteet: AFP