Tullin johtoryhmässä ilmiriita – apua haetaan taas ulkopuolelta

Ylen haltuunsa saamasta muistiosta selviää, mistä Tullia kuohuttavasta kiusaustapauksessa on oikein kyse.

Kotimaa
Antti Hartikainen
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen.Yle

Tullin pääjohtajaa epäillään työpaikkakiusaamisesta. Viime keväästä alkanut tapahtumien ketju on johtanut siihen, että laitoksen työhyvinvoinnista vastaava psykologi on tehnyt asiasta ilmoituksen työnantajalle, valtiovarainministeriölle.

Tullin pääjohtajan ja toisen johtoryhmän jäsenen välinen kiusausepäily tiedetään jo laajemmin Tullin sisällä ja siihen toivotaan ministeriöstä pikaista puuttumista.

Yle Uutisten haltuunsa saaman psykologin ilmoituksen mukaan epäily sai alkunsa viime keväänä lähetetystä Tullin tiedotteesta, jossa kerrottiin Tullin tehtävistä muun muassa kansanedustajille ja muille politiikan vaikuttajille. Niin sanotussa sidosryhmäkirjeessä haluttiin pitää Tulli osana nykyistä työnantajaa valtiovarainministeriötä.

Pääjohtaja puhuttelee ja uhkaa

Pääjohtaja Antti Hartikainen ei pitänyt siitä, että kirje oli lähetetty siitä hänelle kertomatta. Tullin johtoon kuuluvan työntekijän aloitteesta tehty kirje oli hänen mukaansa täysin Tullin johtoryhmän linjausten mukainen. Kiusattu on yksi johtoryhmän jäsen. Johtoryhmää johtaa pääjohtaja Antti Hartikainen.

Pääjohtajan närkästys tuli ilmoituksen mukaan ilmi seuraavalla viikolla johtoryhmän kokouksessa. Pääjohtaja kertoi mahdollisista kurinpitotoimista kirjeen lähettäjälle. Pääjohtaja jatkoi närkästystä vähän myöhemmin muun muassa moittimalla johtajaa laajalle joukolle paneelikeskustelun yhteydessä.

Pääjohtaja piti johtoryhmän jäsenelle puhuttelun keskellä kesää heinäkuun puolivälissä. Johtajan näkemyksen mukaan pääjohtaja moitti häntä toimimalla jatkuvasti esimiestä vastaan. Puhuttelussa pääjohtaja otti esille mahdollisuuden syyttää johtajaa myös kunnianloukkauksesta samalla kun hän korosti hyviä taloudellisia mahdollisuuksia varmistaa syytteen läpimeno.

Tullin selvityksissä ei löydetty laillisia syitä pääjohtajan kurinpitotoimille, kuten varoitukselle tai huomautukselle.

Tieto kiusauksesta on levinnyt

Kiusattu johtaja syyttää pääjohtajaa oleellisen tiedon pimittämisestä ja hänen työntekijän perusoikeuksien rikkomisesta. Kyse on kiusatun mukaan siitä, että pääjohtajan uhkaus käyttää omaa taloudellista asemaa oikeudessa on unohdettu puhuttelusta laaditusta muistiosta.

Pääjohtajan ja toisen johtoryhmän jäsenen vaikea tilanne on herättänyt Tullin sisällä yleistä hämmennystä ja epätietoisuutta. Kiusattu johtaja ei halua kommentoida tapahtumia Yle Uutisille.

– Olen edelleen johtajan tehtävissä, kiusattu kertoo asemastaan Tullissa.

Työnantajalle ilmoituksen tehneelle työhyvinvointipsykologille hän on kertonut, että pääjohtaja on yrittänyt estää häntä tekemästä työtään. Hän ei muun muassa saanut osallistua sovittuun edustustilaisuuteen Porissa viime kesänä.

Pääjohtaja Antti Hartikainen ei halua kommentoida epäilyä Yle Uutisille. Myös muualla Tullin johdossa vaietaan epäilystä.

Ministeriö selvittää kiusausta

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan häirintäilmoitus on saapunut ministeriöön ja sen selvitys on aloitettu. Valtiosihteeri ei kerro milloin salassa pidettävä ilmoitus häirinnästä on saapunut ministeriöön.

Ministeriöllä on Hetemäen mukaan vakiintuneet tavat käsitellä vastaavia tapauksia. Selvityksen lisäksi työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa toimiin, joilla epäkohta voidaan poistaa, jos työntekijään kohdistuu työssä häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua.

Valtiosihteeri Hetemäki ei halua tässä vaiheessa kommentoida mihin toimenpiteisiin ministeriö ryhtyy pääjohtajan toiminnan johdosta. Hän sanoo, että ministeriössä ryhdytään tarvittaviin toimiin selvitysten jälkeen.

Muun muassa kansainvälisen kaupan verotuksesta vastaava Tulli on noin kahden tuhannen työntekijän työpaikka. Tulli on yksi valtiovarainministeriön virastoista.

Pääjohtajan kiusausepäilystä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Pääjohtaja ollut usein otsikoissa

Pääjohtaja Antti Hartikainen on ollut usein esillä erilaisten epäilyjen yhteydessä.

Valtiovarainministeriö on aikaisemmin antanut (siirryt toiseen palveluun) pääjohtaja Hartikaiselle vakavan huomautuksen, koska hän oli moittinut alaistaan epäasiallisesti. Ministeriö vaati samalla parannuksia Tullin johtamistapaan.

Myös eduskunnan oikeusasiamies on moittinut pääjohtajaa siitä, että hän on hallintolain vastaisesti ollut läsnä vaimonsa palkkaukseen liittyvässä kokouksessa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus